Toataimed vajavad hoolt ka talvel

, Ceres ASi müügijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehtdekoratiivsed begooniad on viimasel ajal hakanud populaarsust koguma ka Eesti kodudes.
Lehtdekoratiivsed begooniad on viimasel ajal hakanud populaarsust koguma ka Eesti kodudes. Foto: Lehi Aganits/Ceres

Olenevalt aastaaegadest on kasvutingimused toas kasvavate taimede jaoks erinevad. Kätte on jõudnud aeg, mil tuleks oma tubastele sõpradele pisut rohkem tähelepanu pöörata.



Kõik toataimed vajavad oma eluks soojust, valgust, vett ja toitaineid. Valgus on toataimede kasvu üks olulisemaid tingimusi. Mida värvilisemate lehtedega on taim, seda rohkem ta valgust vajab.

Kuna nüüdseks on saabunud pime ja sombune sügis, oleks soovitav kodus üle vaadata toataimede asukohad. Kui võimalik, tuleks taimed toas ümber paigutada nii, et nad saaksid võimalikult palju loomulikku valgust.

Kuigi inimese jaoks on päevasel ajal ka talvel toas piisavalt valgust, siis taimedele on juba asukoht kahe meetri kaugusel aknast täiesti pime. Parim koht taimede kasvatamiseks on ida- või läänepoolne aken.

Enamik taimi vajab kasvuks valget kasvukohta, kuid mitte eredat päikest. Kevadtalvel, kui lumi on maas ja päike paistab madalalt, tuleb aknalaual olevaid taimi varjutada, et nad ei saaks päikesepõletust.

Kui taimi pole võimalik tõsta akna lähedusse, tuleks kasutada kunstlikku lisavalgust.

Kamin põletab taimi


Suveperioodil pole toataimedele sobiva temperatuuri pärast vaja muretseda, sest üldjuhul on see taimede kasvuks soodne. Sügistalvisel perioodil tuleb aga hoolega vaadata, et taimed ei asuks küttekehadele liiga lähedal.

Kaminatuli võib taimedele tekitada põletusi, samuti ei talu taimed põrandakütet. Taimed tuleb põrandalt tõsta vähemalt 15 cm kõrgemale nii, et lillepoti ja põranda vahele jääks õhuruumi.

Kui taimed kasvavad aknalaual, tuleb jälgida, et taimede lehed ei oleks vastu klaasi. Vahetult akna läheduses võib temperatuur langeda talveöödel taimede jaoks ohtlikult madalale.

Tähelepanelik tuleks olla ka eluruumide õhutamisel. Toataimed ei talu tõmbetuult ja külma õhku.

Kastmisvajadus sõltub taimepoti suurusest ja toas olevast õhutemperatuurist. Kastmisel tuleb olla alati hästi tähelepanelik. Ülekastmine on taimede jaoks tihti isegi ohtlikum kui vähem kastmine.

Otsustamaks, kui tihti on vaja kasta, pistke sõrm potti ja veenduge, et muld oleks kuiv ka sügavamal potis.

Kastmisel kasutage alati leiget vett ja jälgige, et taim saaks piisavalt vett. Kui paar tundi pärast kastmist näed, et potialusele on valgunud liigne vesi, kalla see ära. Järgmine kord tuleks taime kasta siis, kui taime muld on muutunud jälle kuivaks.

Tugevalt läbikuivanud taimed tuleb asetada koos potiga vette ja lasta neil liguneda seni, kuni muld on täielikult niiskunud. Piserdatakse taimi talveperioodil vaid siis, kui toaõhk on liigselt kuiv. Seejuures tuleb jälgida, et temperatuur toas oleks ühtlane ja tuuletõmmet ei tekiks.

Väeta ka talvel


Meie eluruumid on taimede talviseks puhkeperioodiks liiga soojad, mistõttu kasvavad toalilled toas aasta ringi. Oma kasvuks vajavad taimed ka talveperioodil väetamist. Paljud tootjad on välja töötanud väetised, mis sobivad taimede aastaringseks väetamiseks.

Kõige paremini sobivad talviseks väetamiseks kastmisvette lisatavad mineraalväetised, mis aitavad vähendada ja ära hoida talveperioodil vähesest valgusest tingitud lehtede ja õiepungade kolletumist ning varisemist.

Kord kuus tuleks jälgida ka seda, et taimede lehed oleksid tolmust vabad. Tolm ei lase taimedel valgust korralikult omastada.

Puhastage taimed pehme niiske lapiga või lausa duši all neid leige veega pestes. Sileda lehepinnaga taimede puhul võiks pärast pesemist kasutada leheläiget, mis kergendab taime edaspidist hooldust.

Visuaalselt tuleks jälgida ka taime haiguste või kahjurite ilmumist. Tihti ei osata kahjustajaid märgata õigeaegselt ja nii võivad taimed saada tugevaid kahjustusi.

Hea hoolitsuse ja sobivate kasvutingimuste korral pakuvad toataimed silmailu aasta ringi. Lisaks pakub taimede eest hoolitsemine inimestele positiivseid emotsioone.

Taimi ostes arvesta kasvuruumiga

Aeg-ajalt on ikka tarvis muretseda koju uusi toalilli. Enne aianduskeskuste külastamist tuleks kodus hästi põhjalikult läbi mõelda, milliseid kasvutingimusi saate uutele taimedele kodus pakkuda ja palju on vaba ruumi.

Uue taime soetamisel jäetakse tihti arvestamata sellega, palju taim paari aastaga kasvab. On ju kurb, kui kaunis taim enam tuppa ära ei mahu.

Enamasti on meil kodus üks draakonipuu, kummipuu ning kuuking. Need on taimed, mis kasvavad tubastes tingimustes hästi ka väiksema hoolitsuse korral.

Vähem hoolt nõuavad samuti havisabad. Havisabade perekonna üks uuemaid ja vähem tuntud sorte on «Cylindrica». Taim on väga dekoratiivse väljanägemisega ega nõua endale palju ruumi.

Pisut kehvematesse valgusoludesse sobib sulgvõhk. Taim on üldiselt vähenõudlik, talub poolvarju, vajab vähe kastmist ja kasvab ka jahedamas fuajees. Seejuures on taim ilusate tumeroheliste dekoratiivsete lehtedega.

Huvitava väljanägemisega taim on omapäraste hallikirjude lehtedega hõbeköis. Taime võib kasvatada nii ripp-potis kui ka toe peal. Vajab keskmiselt valgust ja kasvab üsna kiiresti.
Populaarsust on hakanud koguma lehtdekoratiivsed begooniad. Põhjendamatult unustusse vajunud suurepärase väljanägemisega taimed vajavad küll valgemat kasvukohta, kuid on muidu üsna hooldusvabad.

Lehtdekoratiivsete begooniate seas leidub roosa- või hallikirjude lehtedega sorte. Väga omapärane on ka mustja lehevärviga sort.
Allikas: Lehi Aganits, Ceres

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles