Laste käitumishäired muutuvad Eestis üha suuremaks probleemiks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

Lapsed ja noorukid kannatavad Eestis üha enam hirmude, agressiivsuse, ärevushäirete, depressiooni, aktiivsus- ja tähelepanuhäirete all, samuti on probleemiks alkoholi ja narkootikumide tarvitamine ja sõltuvuse kujunemine, suitsiidimõtted ja enesevigastamine.

Neile suudaks abi pakkuda Laste Vaimse Tervise Keskus, mis aga ei saa euroraha puudumise tõttu kuidagi jalgu alla, kirjutab Pealinn.



Tallinna Lastehaigla psühhiaatriateenistuse juhi Anne Kleinbergi sõnul esineb psüühikahäireid keskmiselt igal viiendal Eesti lapsel. Laste neurootiliste ja stressiga seotud häirete esinemine on aga viie aastaga tõusnud üle 20 protsendi.



Lastehaigla puutub aastas kokku umbes 20 suitsiidikatsega ja 80 alkoholimürgistusega, lapseea arengu- ja psüühikahäireid esineb keskmiselt 120 juhul aastas.



Haigla teenindab rohkem kui 60 protsenti Eesti lastest, kuid praegused võimalused lapsi ja noori vaimse tervise probleemide osas aidata on Kleinbergi kinnitusel ebapiisavad.



Näiteks on haiglas sõltuvushäiretega patsientide raviks vaid neli voodikohta, ravijärjekord aga on kaks kuud. Kavandatavasse Laste Vaimse Tervise Keskusesse peaks tulema 21 voodikohta.



Keskuse rajamiseks Tallinna Lastehaigla juurde on kõik vajalikud ettevalmistused tehtud – olemas on nii ehitusprojekt, ehitusluba kui ka detailplaneering, puudu on ainult euroraha.



Lastehaigla taotles juba 2004. aastal keskuse ehitamiseks raha Euroopa struktuurifondidest, kuid toona jäi toetus saamata.



Nüüd tegi haigla uue taotluse, kuid vahepeal oluliselt kerkinud ehitushindade tõttu küündib keskuse maksumus senise 45 miljoni asemel juba 90 miljoni kroonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles