Berliini Konnopke’s Imbiss pakub traditsioonilist Saksa kiirtoitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirtoidukiosk Konnopke’s Imbiss on õige koht sakslaste lemmiku karrivorsti proovimiseks.
Kiirtoidukiosk Konnopke’s Imbiss on õige koht sakslaste lemmiku karrivorsti proovimiseks. Foto: Nelli Pello

Kiirtoidu propageerimine on muidugi ketserlik tegu, aga ehk pääseb ajalooga kiirtoidu soovitamisest kergema karistusega. Nimelt asub Berliinis 1930. aastal avatud tagasihoidliku ilmega kiirtoiduputka (Schön­hauser Allee 44a), mis võiks kuuluda iga seda linna külastava inimese marsruuti.

Põhjus on lihtne – hamburgeri asemel saab Konnopke’st traditsioonilist Saksa kiirtoitu karrivorsti (Currywurst). Toidukoha otsimine võib olla eriti näljasele esmakülastajale piinarikas katsumus, sest Eberswalderi U-Bahni peatuses maha astudes pole putkat näha ei vasakul ega paremal. Karrivorst on peidetud hoopis U-Bahni raja alla!



1930. aastal otsustas Max Konnopke saada vorstimüüjaks. Kõik algas vorstikatlast, klapplauast ja sirmist.



Hiljem tuli juurde mootorratas. Sel ajal tohtisid vorstimüüjad äritseda ainult õhtuti, ja seda tegi ka Max Konnopke seitse päeva nädalas kella 19st õhtul kuni 5ni hommikul. Tema kundedeks olid öised pummeldajad ja töölised.



Karrivorst saanud alguse äpardusest, mis viis ketšupi, karripulbri ja vorsti miksimisele. Kuna toidunappus ei lubanud midagi ära visata, sündiski karrivorst. Et süüa vorsti nagu tõelised kohalikud, küsi seda darmlos (nahata).



Nahata karrivorst maksab umbes 26 krooni, karrivorst friikartulitega (Currywurst mit Pommes) 48 krooni. Kes ei taha seista kioski ees laua ääres, võib võtta istet kõrvalolevas katusealuses. Seljakotirändurite ja ülikonnastatud ärimeeste ketšupised näod räägivad enda eest.



Putka on avatud esmaspäevast reedeni kella 6–20, laupäeval 12–19.


Vt lisa: konnopke-imbiss.de.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles