Vanad patareid vii poodi tagasi

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Homsest on elektroonikatoodete tootja ja turustaja kohustatud inimestelt tasuta tagasi võtma patarei- ja akujäätmed, sõltumata sellest, kas nende tooja kavatseb osta uue patarei või aku või mitte.

Hans Talgre MTÜ EES Ringlusest selgitas, et elektroonikakaupu müüvad poed on kohustatud vastu võtma seal müügil olevad sarnased akud ehk siis auto aku tuleb viia automüüjale ja mobiili aku mobiilimüüjale. See, kust tagastatav aku või patarei on ostetud, pole oluline. Samuti pole piiratud kogus, mitu akut inimene tuua võib. «Sisuliselt on tegemist seni kehtinud ohtlike jäätmete kogumise laiendusega, et inimestel oleks veelgi mugavam jäätmeid ära anda,» selgitas Talgre.



«Kord on kõigile võrdselt kohustuslik ja kui mõnes poes öeldakse, et nad ei võta patareisid või akusid vastu, võib tarbija valida keskkonnainspektsiooni lühinumbri ja edastada neile asjakohase info,» selgitas MTÜ Eesti Elektroonikaromu juhatuse esimees Aivo Kangus. «Pood võib sellise asja eest karistuse saada.»



MTÜ Eesti Elektroonikaromu on paigaldanud koostöös elektroonikakaupu müüvate ettevõtetega üle Eesti kogumiskonteinerid, kuhu saab panna vanu patareisid ja mobiiliakusid. Taaskasutatud materjalist konteinereid on eri müügikohtades väljas ligi 200.



Eesti Elektroonikaromu kogumiskohad on kõigis Elioni ja Elisa esindustes, OG Elektra poodides ja Tallinna Kaubamajas.



ASi EMT avalike suhete juhi Kaja Pino sõnul on kõigis EMT teeninduspunktides kastid akude ja patareide kogumiseks üleval juba pikemat aega. «Vastu võtame kõik patareid ja akud, olenemata sellest,» selgitas Pino.



Nii Jüri Niitepõld Tallinna Sikupilli ON-Offist kui ka Urve Kangro Euronicsi kauplusteketti  esindavast AS Metaan kinnitasid, et nende poodides toimub akude-patareide kogumine ettenähtud korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles