Krõbiseb, hingab ja annab hea une

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühele tagab hea une polüesterpadi, teisele loob lõõgastustunde tatraterade krõbin peaaluse sees. Kui aga keegi saab uinuda ainult roosiõielehtedega täidetud padjal, tasub see muretseda – kosutav uni on seda väärt.
Ühele tagab hea une polüesterpadi, teisele loob lõõgastustunde tatraterade krõbin peaaluse sees. Kui aga keegi saab uinuda ainult roosiõielehtedega täidetud padjal, tasub see muretseda – kosutav uni on seda väärt. Foto: Marina Puškar

Inimene magab kolmandiku oma elust. Olenemata sellest, millise peaaluse valite, soovitatakse see hügieenilisuse huvides iga paari aasta tagant välja vahetada.

Naturaalsed terapadjad võtavad pea ja kaela kuju, vähendavad peavalu ja stressi, kinnitab AS Looduspere juhataja Pille-Riin Ozmen. Terapadjad erinevad üksteisest eeskätt nende sees oleva tera suuruse poolest.



Mida suurem tera, seda rohkem see krõbiseb, nii et võib tundliku unega magaja üleski äratada. Tatar on kõige suurem ja krõbiseb seetõttu enim.



Pead tatrapadjale pannes võtab see vastava kuju. Kui magaja öösel ennast liigutab, kohandab padi ennast tema järgi. Sellepärast ongi tatrapadi hea neile, keda vaevavad mingid kaelaprobleemid.



Tatrapadi on hea ka neile, kes öösiti higistavad, sest n-ö hingab niiskuse välja, tatra vastu allergilistele see aga muidugi ei sobi.



Ozmen soovitab padjad aeg-ajalt läbi kloppida ja korra aastas värske õhu käes tuulutada.  Iga kolme aasta tagant tasuks sisu välja vahetada.



Polüesterkiudpadjad masinasse



«Viimasel ajal oleme palju kasutanud visko-memori patju, mis on valmis lõigatud kindla kujuga, materjal sarnaneb pisut porolooniga,» selgitab AS Wendre turundusjuht Peep Armväärt.



Osa visko-memori patju on pehmed, osa kõvemad, kellele milline sobib, sõltub sellest, mis asendis inimene magab. Külje peal magaja vajab kõrgemat patja, sest tal on õla ja kaela vaheline ala suurem.



Kellele aga meeldib magada rohkem seliliasendis, võib valida pehmema padja, sest tal ei pea kukla toetamise pind olema nii kõrge. Enamik mikrokiudpatjadest on Armväärti kinnitusel masinaga pestavad.



Villapadi sobib madala peaaluse eelistajale



Villase materjali armastajad saavad valida villapadja, pestud villaga või meriinovillaga padja vahel. Villa eripära tõttu vajub padi magamise ajal veidi lötsi ja sellepärast sobib see rohkem neile, kes ei armasta kõrget peaalust.



«Villapadjad on tehtud naturaalsest villast ega talu pesemist, küll aga saab neid keemiliselt puhastada,» räägib ASi Toom Tekstiil müügijuht Merike Tornius.



Ka meriinovilla padja, mis on pealt karvane, peab viima keemilisse puhastusse. Pestud villast patjade sisu on töödeldud spetsiaalsete ainetega ja lisatud minimaalselt polüestrit, et vill ära ei vanuks. Neid patju saab pesta masinas 30 kraadi juures.



Kui padjas on 60% ja rohkem udusulgi, on see udusulepadi, neist parima kvaliteediga sisaldavad udusulgi isegi üle 90%. Patju, milles udusulgi on alla 60%, nimetatakse sulepatjadeks, selgitab Tallinna kaubamaja peaostujuht Ulve Gailan ja lisab, et neis patjades, kus udusulgi on üle 90%, pole ükski neist rootsuga.



Sulepatju on soovitatav pesta pesumasinas 60 kraadi juures, ja pärast tuleb nad kindlasti korralikult ära kuivatada. «Kõige parem on kuumkuivatus, sellepärast pole ehk kõige õigem sulepatju kodus pesta, sest seal ei pruugi neid korralikult kuivaks saada. Keemiline puhastus pole ka soovitatav,» räägib Gailan.



Hügieenilisuse mõttes oleks hea sulepadi iga kahe-kolme aasta tagant välja vahetada.



Palju maksab padi?



Villapatjade hind


        Suurus    Hind


Villapadi    50x60    219 kr


Pestud villaga padi    50x60    269 kr


Merino villa padi     50x60    339 kr


Allikas: AS Toom Tekstiil



Patjade hind


        Suurus    Hind


Hirsipadi    40x80    459 kr


Speltapadi    40x75    359 kr


Tatrapadi    40x60    390 kr


Allikas: Looduspere.ee



Sulepatjade hinnad


499–1399 kr


suurused: 50x60, 50x70, 60x80


Allikas: Tallinna kaubamaja



Mis on mis



Astropadi


Tootja: Unikulma


Hind: 930 kr


Millest see padi on valmistatud ja mille poolest hea?


Kaido Ojaveer, Unikulma kaupluse juhataja:



Astropadi on valmistatud polüestervahust. Materjal vormub magaja pea ja kaela kuju järgi ning taastab oma vormi, kui pea padjalt tõsta. Padi toetab magades hästi kaela. Padja saab lukuga lahtikäivast kattest välja võtta ja masinaga 60 kraadi juures puhtaks pesta. Patja on soovitatav kasutada kolm aastat, hiljem ei võta ta pärast kasutamist enam oma algset kuju.



Miks see padi nii palju maksab?



Hind on õiglane, see sõltub tootmiskuludest.



Kommentaar



Marlit Veldi


unearst, kõrva-nina-kurgu haiguste vanemarst-õppejõud, kirjutanud doktoritöö une-lämbustõvest



Kui padja tähtsust hea une saavutamisel hinnata näiteks selle järgi, et peaalusest on kirjutatud teaduslik artikkel, mis avaldati ülemaailmses uneajakirjas, siis järelikult on see tähtis.



Padja puhul on oluline kuju – sellest sõltub, millises asendis on magaja pea. See omakorda mõjutab nii selgroo asendit kui ka ülemisi hingamisteid ja neelu avause suurust magamise ajal. Inimestel, kellel on reflukshaigus (maohape tuleb üles), on vaja kõrget peaalust. Unelämbushaigetele on konkreetsem peaalune parem kui väga ära vajuv. Neile on vaja sellist kehaasendit, mis tagab täielikult avatud hingamistee. Kõikvõimalike materjalide võrdluses pole võimalik välja tuua ühtegi soovituslikku eelistust. 



Iga keemiline puhastus ei taha villapatju



Kuigi Merike Torniuse, ASi Toom Tekstiil müügijuhi kinnitusel on villapadjad keemiliselt puhastatavad, võtab AS SOL Eesti Tallinna Maakri tänava keemilises puhastuses ja pesulas vastu ainult sulepatju, ja neidki vaid vesipesusse.



«Villast tehtud patju ei võta me keemilisse puhastusse ega vesipesusse,» ütles Maakri tänava puhastusasutuse juhataja Anu Tiide. «Me ei saa neid keemiliselt puhastada, sest kemikaal, millega töötame, ei aurustu padjast täielikult välja ja see pole tervisele hea. Masin, mis puhastab, ei lõpeta isegi tööprotsessi, ja näitab, et puhastusaine kontsentratsioon on padjas liiga kõrge. Vesipesus peaks padi väga kaua kuivama ja selle ajaga vanuvad need kuivatustrumlis ära. »



Toom Tekstiili ostujuht Innar Susi kinnitas, et nende villatooted on läbinud Saksamaal toote sertifitseerimise instituudis testi, mille järgi toode vastab pesumärkidele.



Tartus tegutseva keemilise puhastuse firma OÜ Kri-te keemik-klienditeenindaja Arianda Dugina teadis juhust, kui klient tõi nende juures keemiliselt puhastatud padjad tagasi, sest neil oli tugev kemikaali lõhn juures. «Palusime inimesel neid rohkem tuulutada, tagasi ta ei tulnud, ju siis jäi rahule,» ütles Dugina.



Sama firma tegevdirektori andmetel võtavad nad villaseid patju keemilisse puhastusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles