Milleks maksta rohkem?

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiiniõena töötav Merlin Nõmman ütleb, et peab võrreldes eelmise aastaga rohkem hindu jälgima. «Toidukorv tuleb umbes 200 krooni kallim kui varem,» tõdeb ta. «Minu kavalus säästmisel on see, et tuleb ise rohkem toitu valmistada, nii saab odavamalt.»
Meditsiiniõena töötav Merlin Nõmman ütleb, et peab võrreldes eelmise aastaga rohkem hindu jälgima. «Toidukorv tuleb umbes 200 krooni kallim kui varem,» tõdeb ta. «Minu kavalus säästmisel on see, et tuleb ise rohkem toitu valmistada, nii saab odavamalt.» Foto: Marina Puškar

Kui neljaliikmelisel perel kulub päevas kaks liitrit piima, võib kilepiima eelistamisel tetrapakendis piimale päevas kokku hoida kümme ja aastas üle 3500 krooni.

Argipäeva õhtul väsinuna poodi minnes me selliste asjade peale sageli ei mõtle, kuid Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent Tiiu Liebert soovitab seda siiski teha, sest nii võib säästa nii mõnegi krooni.



Kuigi tetrapakis piima on mõnus külmkappi panna, ei kaalu see üles hinnavahet kilepiimaga, mis võib olla enam kui viis krooni, vahel isegi seitse-kaheksa.



Ka tasub Lieberti sõnul hoida sügavkülmikus frikadellipakki ja külmutatud köögivilja, millest saab paarikümne minutiga supi. See on maitsvam, tervislikum ja ka tublisti odavam kui konservsupid, mis sisaldavad palju rasva ja lisaaineid.



Teinekord võib toitu valmistada suurema koguse, et jätkuks paariks päevaks. Kui roog kohe maha jahutada ja külmikus hoida, pole Lieberti kinnitusel selle toiteväärtus madalam kui paar tundi poe kuumletis seisnud toidul.



Meil on populaarsed mitmesugused «päevad». Kalapäevadel saab osta lõhet või forelli, mille kilohind on tavapärasest neli-viiskümmend krooni odavam. Puhastatud kalafilee võib portsjonitena mõneks ajaks sügavkülma panna.



Viilutatud tooted kallimad



Pakitud singi- ja vorstitooted on poes paigutatud enam-vähem ostjate silmade kõrgusele, et need paremini silma torkaksid. «Kindlasti tuleks enne ostmist võrrelda toodete kilohinda, sest kahjuks on pakendatud singid-juustud palju kallimad,» tõdeb Liebert. «Kui singi kilohind on näiteks 110 krooni, siis pakendatud peast võib sama sink maksta 160–170 krooni, mõne viilutatud vorsti või singi hind aga ulatub isegi


250 kroonini.»



Liebert tõdeb, et mõned singid sisaldavad nii palju vett, et pakkimispaber liguneb läbi. «Veel üks põhjus, miks eelistada lahtiselt müüdavaid sinke, on see, et vaakumis pakendamine imab tootest vett välja ja see muutub veelgi vesisemaks. Seepärast on mõttekas panna viilutatud sink kodus kinnisesse plastkarpi,» räägib asjatundja.


Ka viilutatud juust maksab tublisti rohkem, vahel koguni 40–50 krooni. Kui eelistada siiski pakendatud-viilutatud juustu, tuleks valida suurem pakend, sest siis tuleb juust odavamalt kätte.



Lieberti jutu järgi mängivad mõned tootjad ostjate tähelepanematusega ja on tavapärase koguse asemel pannud pakki vähem, näiteks 200 grammi asemel 170 või isegi 150 grammi.



Ka leiva kilohind kõigub suurel määral. Kõige odavamatel leibadel on see alla 20 krooni, kallitel koorikleibadel kuni 50 krooni. Lemmiksaiapäts võib ühes poes maksta kolmandiku rohkem kui teises. Mida väiksema kaaluga sai, seda kõrgem on tema kilohind, nii on kuklid palju kallimad kui saiabatoon.



Odavama margariini või toiduõli ostmisel tasuks aga olla veidi ettevaatlik, sest need võivad sisaldada GMOd või transrasvhappeid, hoiatab Liebert.



Miks eelistada eestimaist?



Kas odavamad maasikad ja tomatid on ka kehvema kvaliteediga? Ilmselt mitte, tähtis on aga päritolumaa. Pole eriti tõenäoline, et Läti kurgid või Leedu tomatid sisaldavad rohkem saasteaineid kui Eesti omad.



On vaid üks põhjus, miks eelistada Eestis toodetut – nii toetad Eesti majandust.



Tänavaküsitlus



Kas olete pidanud mõtlema, kuidas saaks kokku hoida?



Anu Nurk (23)


üliõpilane



Jah, kindlasti on tulnud viimasel ajal kokku hoida. Kavatsesin reisile minna, suvel teenitud raha on selleks kõrvale pandud, aga nüüd peab vist reisist loobuma ja selle raha nii-öelda ära elama. Poes tuleb sagedamini soodushindu vaadata, neid alesid ikka tehakse aeg-ajalt. Nii saab ehk kokku hoida.



Anastassija Šipilova (22)


klienditeenindaja



Piimatooted on märgatavalt kallimad kui veel mõni aeg tagasi, samuti juust ja muud piimatooted. Aga osta ju tuleb, lihtsalt võtan siis vähem. Õnneks on poodides eri kampaaniaid ja allahindlusi: kalapäevad, piimapäevad, seal ikka on mingil hetkel midagi odavamat saada.



Peeter Muska (55)


spetsialist



Kindlasti olen ma pidanud veidi kokku hoidma. Väljaminekud pole aastataguse ajaga võrreldes suurenenud, sest olen hakanud hindu vaatama ja kokku hoidma. Poes võtan üht-teist vähem, aga mõnest kaubast olen täiesti loobunud, näiteks magusast. Kokkuhoiunipp on lihtne: eelarve tuleb üle vaadata ja see, mis liigne, välja jätta.



Marko Välinurm (25)


levikonsultant



Ma pole pidanud kokku hoidma, sest mul pole korterilaenu ega midagi sellist. Ka lapsi mitte. Saan piisavalt hästi endaga hakkama. Ma tulen toime samamoodi nagu aasta tagasi. Poes vaatan ja valin küll, aga millestki loobunud ka ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles