Induktsioonpliiti ostes maksad mugavuse eest

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi OnOff müügiesindaja Ervin Pabbo soovitab valida sellise ahjuga elektripliit, millel saab raame välja võtta, et seda oleks ka mugav puhastada.
ASi OnOff müügiesindaja Ervin Pabbo soovitab valida sellise ahjuga elektripliit, millel saab raame välja võtta, et seda oleks ka mugav puhastada. Foto: Marina Puškar

Võrreldes metallplaatidega või keraamilise plaadiga elektripliidiga, on induktsioonpliit kõige ökonoomsem, sest töötab ainult siis, kui pott on pliidil.

Elektripliite on kolme liiki: metallplaatidega ja keraamilise plaadiga pliit ning  induktsioonpliit, rääkis AS OnOffi müügiesindaja Ervin Pabbo.



Induktsioonpliit on kõige kallim ja ka kõige keerulisem. Selle pliidi võib küll nupust sisse lülitada, aga pliidiplaat soojeneb ainult siis, kui sellele on asetatud anum. Pott, mis pliidile asetatakse, suleb vooluringi ja plaat hakkab soojenema.



Kui keedunõu plaadil ei ole, siis plaat  kuumaks ei lähe. Kui pott plaadilt ära tõsta, lülitub moodsam pliit ise välja, vanematel pliiditüüpidel tuleb siiski eraldi nupust välja lülitada.



Igasugust nõu induktsioonplaadile ei või asetada. Pabbo kinnitusel oskavad müüjad üldjuhul soovitada, milline pott või pann selle pliidi peale sobib.



Võrreldes metallplaatidega või keraamilise plaadiga pliidiga, on induktsioonpliit kõige ökonoomsem, sest töötab ainult siis, kui pott on pliidil. Kõik kolm pliidiliiki tarbivad energiat alla ühe KW tunnis (energiaklass A), seda juhul kui kasutada ühte plaati töörežiimis, st algselt aetakse plaat kiirelt kuumaks koos sellel oleva nõuga ja siis lülitatakse madalamale temperatuurile.



Keraamilise ja metallplaadiga pliidi põhiline erinevus on plaadi materjalis. Keraamiline plaat on kuumakindlast keraamikast ja selle all on küttekehad. See toimib täpselt samamoodi nagu tavaline, metallplaatidega elektripliit.



Keraamiline plaat eeldab, et pliidile asetatav nõu oleks korraliku, sileda ja puhta põhjaga. Kui anuma põhi ei ole ideaalselt sile, ei saa see pliidi plaadiga korralikult kontakti, palju kasulikku soojust läheb õhku ning kütab pannipõhja asemel tuba.



Kasutada võib tavalisi nõusid, oluline, et need on sileda põhjaga. Pabbo kinnitusel on uuemat tüüpi keraamilisi pliidiplaate kriimustada suhteliselt raske, sest materjal on sedavõrd kvaliteetne. Neid võib ka kaabitsaga puhastada.


Ka metallist katmata küttekehaga pliidil võib kasutada ükskõik milliseid nõusid, eeldusel, et nende põhi on puhas ja seega heas kontaktis pliidiplaadiga.



Pliidid on ka erineva laiusega, ühed on 50 cm, teised 60 cm laiad.


Pliiti ostes ei ole kaasas elektrijuhtmed. Need tuleb ise muretseda. Kindel ohutusnõue on see, et elektrijuhtme pliidi külge ühendamise töö peab tegema elektrik. Kui spetsialist on juhtme pliidi külge ühendanud, siis juhtme seina torkamisega probleemi ei ole – seda võib iga kasutaja ise teha.



Elektripliiti on võimalik ühendada erinevatesse vooluvõrkudesse: tavalisse koduvõrku (220 volti) või panna tööle kolmefaasilise voolu peale, kus mass on eraldi ja kolm faasi jooksevad eraldi (380 volti), selgitas Pabbo.



Juhe lase ühendada spetsialistil



Induktsioonpliidi plaati ja ahju koos ei müüda, ainult eraldi. See võimaldab komponente asetada köögis, kuhu just soovitakse.



Induktsioonahjudel on isepuhastuvad pinnad. Lülitades ahju pärast kasutamist puhastusrežiimil tööle, tekib seal väga suur kuumus, mis põletab kogu mustuse ahju seintelt lahti, pärast tuleb sodi harjaga ainult kokku pühkida.



Lihtsamate ahjude juures tuleb ahi lihtsalt sisse lülitada ja vajalik temperatuur valida. Keerukamatel ahjudel on ka õhuga grill, st et sooja õhku aetakse ahjus ühtlaselt laiali ja tänu sellele grillib ahi paremini. Samuti on neil ahjudel võimalik küttekehi eraldi sisse lülitada.



Taimeriga ahjudel saab toidu valmistamise aja eelnevalt programmiga määrata, sel juhul töötab ahi täpselt etteantud aja vältel. Osal ahjudel on kaasas ka näiteks liha termomeeter.



Ahju valides peaks jälgima ka, et seda oleks mugav puhastada. Oluline, et kõiki panne ja ahjus olevaid raame oleks lihtne välja võtta. Osal ahjudel käib ka uks eest ära. Mõnel mudelil on uksed topeltklaasiga ja peal lastelukud – ohutuse pärast.



Enamik elektripliitide keraamilisi plaate, olenemata firmast, toodetakse Pabbo sõnul Euroopas kahes tehases.



Sellepärast ei ole suurt vahet, millise firma pliit osta. Keraamilised plaadid on päris tugevad, kui plaadile kukuks 60 cm kõrguselt kahekilone raskus, peaks plaat terveks jääma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles