Millist sauna eelistada spaas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Grand Rose spaa-hotelli saunakompleksile.
Vaade Grand Rose spaa-hotelli saunakompleksile. Foto: Grand Rose spaa-hotell

Lisaks ergutavatele veeprotseduuridele ja hellitavatele kehahoolitsustele leidub spaades kõikvõimalikke saunu. Millist valida?

Soolasaun



«Soolasaun on aurusaun, kus masseerivate liigutustega hõõrutakse keha soolaga sisse, hoitakse 5–10 minutit ja pestakse siis duši all maha,» selgitab Narva-Jõesuus asuva Meresuu spaa-hotelli spaa ja wellnessi juht Terje Einaste.



 Soe aur avab naha poorid ja sool aitab väljutada toksilisi aineid. Soolal on looduslik puhastav ja antibakteriaalne toime ning see mõjub väga hästi hingamisteedele. Samuti on soolasaunal kosmeetiline efekt – nahk tundub pärast sauna noorem ja siledam. Sooja on soolasaunas 45–50 kraadi. Soolasauna ei soovitata nahavigastuste korral.



Aroomisaun



Aroomisaun on kerge ürdiaroomiga mahe saun, mis mõjub lõõgastavalt nii kehale kui ka meeltele. Aroomisaun on hea hingamisteedele, mistõttu organismi hapnikuvarustatus suureneb. Sooja on aroomisaunas 55–60 kraadi.



Krüosaun



Krüosauna ehk külmakapsli seanss kestab 1–3 minutit olenevalt kliendi vastupidavusest. Temperatuur langeb selle aja jooksul kuni –160 kraadi ja sel on nii tervistav kui ka kosmeetiline efekt.



Kuna krüosaunal on valuvaigistav toime, on ta laialt kasutust leidnud luu- ja liigesevaevuste all kannatajate seas.



Krüosaunal on tugev karastav omadus. Saun sobib respiratoorsete haiguste profülaktikaks, aitab kroonilise väsimuse vastu ja maandab stressi. Samuti on krüosaun tugev rasvapõletaja – ühe seansiga põletab keha ligikaudu 2000 kilokalorit. Samas väheneb tselluliit, nahk toniseerub ja pidurdub naha vananemine. Krüosaun ei sobi kõrgvererõhktõve, südame- ja veresoonkonna haigustega inimestele.



Soome saun



Haapsalus asuva Thalasso Spa Fra Mare spaajuht Agnessa Peit sõnab, et Soome saun jaguneb kõrge temperatuuriga Soome saunaks ja madala temperatuuriga saunaks.



 Kõrge temperatuuriga Soome saunas on kuumust kuni 110 kraadi ja see on mõeldud eelkõige higistamiseks. Madala temperatuuriga Soome saun (temperatuur kuni 70 kraadi) on klientidele, kes ei kannata kõrget kuumust – lapsed, naised ja eakad.



Saun lõhnab kadakaselt ja meenutab puuküttega sauna. Agnessa Peit kinnitab, et Fra Mare spaas on Soome saun infrapunasauna ja aroomisauna kõrval kõige populaarsem saun, sest kuumust saab leiliviskamisega ise reguleerida.



Aurusaun



50–60-kraadine aurusaun on hea viis vabastada keha mürkidest, sest aur puhastab nahka ja kuumus kiirendab keha keemilisi protsesse. Auru käes avanevad poorid ja higinäärmed eritavad kehast jääkaineid.



 Paraneb naha tekstuur, toonus ja elastsus. Paranenud verevarustuse ja kiirenenud ainevahetuse tulemusel paraneb naha jume, samuti kulutatakse rohkem kaloreid ning paraneb südame-veresoonkonna treenitus.



Grand Rose spaa-hotelli spaajuhi Marge Keinasti sõnul sobib aurusaun inimesele, kes tavalises saunas higi lahti ei saa – aurusauna niiskus aitab nahka märjaks ajada. «Aurusaun on meil kõige populaarsem, kuna ta pole liiga kuum ja niiskus on paras,» lisab Keinast.



Sanaarium



Sanaariumi ehk spetsiaalse aroomi ja valgusega sauna eelis on madal temperatuur, mis võimaldab seal pikali olles veeta kuni 20 minutit. Väga sobilikuks peetakse seda just lastele ja eakamatele. Samuti neile, kes ei pea lugu kõrgest temperatuurist. Aroom stimuleerib nahaalust vereringet, aitab lõdvestada keha ja lihaseid. Sooja on sanaariumis kuni 60 kraadi.



Infrapunasaun



Infrapunasaun toimib infrapuna ehk soojuslainete energia kandumisel õhuruumi. Saun laseb ohutul kiirgusel tungida võimalikult sügavale inimkehasse, soojendab elundeid, kiirendab verevarustust ja ainevahetust, väljutab mürke ning tugevdab organismi immuunsussüsteemi.



Infrapunasaunas higistab inimene 40–60 kraadi juures rohkem kui tavalises kõrge temperatuuriga saunas. Seansi pikkus infrapunasaunas on orienteerivalt 20–30 minutit. Enne ja pärast infrapunasauna kasutamist tuleb juua rohkelt vedelikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles