Pese akendel tihendid ja õlita sulused

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enge Selge on akende tihendeid ja suluseid hooldanud-õlitanud pea igal sügisel.
Enge Selge on akende tihendeid ja suluseid hooldanud-õlitanud pea igal sügisel. Foto: Mihkel Maripuu

Enne külmade tulekut tuleb aknatihendid korralikult tolmust puhtaks teha, plastakendel õlitada nii sulused kui ka tihendid, puit-akendel ainult sulused.

Kui aknad on hiljuti paigaldatud, tuleb kindlasti kontrollida, et tihendite vahele poleks jäänud peenikest viimistlusprahti või muud sodi. ASi Glaskek garantiitööde meister Kalle Baumann soovitab tähelepanu pöörata ka aknaraami ülemisele osale, mis jääb tavaliselt vaateväljast eemale ja kipub seetõttu eriti mustust koguma. Kui tolmu ja sodi koguneb juba palju, kiilub mehhanism lõpuks kinni ega avane ja sulgu enam korralikult. Siis ei aita muu, kui tuleb sulus kas välja vahetada või maha võtta, puhtaks teha ja tagasi panna. «Kõik oleneb sellest, kui palju on sellise akna sulgemisel jõudu kasutatud,» ütleb Baumann.



Tihendid tuleb pesta niiske lapiga. Mingit erilist puhastusvahendit pole vaja  kasutada, soovi korral võib teha kerge nõudepesuvahendi lahuse.



Õlitamine



Pärast akende puhastamist tuleb neid õlitada. Plastakendel peab õlitama nii metallist sulusemehhanisme kui ka kummist tihendeid, puitakendel ainult suluseid. «Tihendeid puit-akendel ei õlitata, need peavad jääma kuivaks,» rõhutab Baumann.



Puit- ja puitalumiiniumaknaid tootva Kalesy OÜ juhatuse liige Eerik Kirs seevastu kinnitab, et nende firma puit-akende tihendid vajavad õlitamist.



Õlitamist vajav sulusemehhanism asub akna avatava osa küljes, tavaliselt on õlitatavad kohad seal ära märgitud õlitilga kujuga. Silikoon-õli sobib plastakende tihenditele, masinaõli puitakende ja plastakende suluste mehhanismile.



Õlitamiseks võta lapi peale pisut silikoonõli ja nühi sellega tihendid üle, nii et  kummile tekiks kergelt nakkuv pind. Õlitamine värskendab tihendi pinda,  kumm ei kuiva ära ega hakka murenema.



Õliga ei maksa liiale minna, sest eriti puitakendel võib see sisse imbuda. Ka võib liigne õli tihendid ära rikkuda, nii et need hakkavad kobrutama. Baumann räägib, et on kord pidanud kõik liigset õli saanud tihendid välja vahetama, sest need olid kuju muutnud ja suureks veninud.



Rõduomanikud võiksid korra aastas õlitada üle hinged, millega rõduklaasid on rõdu lakke kinnitatud, ütleb OÜ Rõduklaasid töötaja Toomas Kõiv. Õlitada tuleks laagrite peal olevaid plastmassist rullikuid, seda on kõige parem teha spreipudelis oleva silikoonõliga. Kui õhutemperatuur on kümne plusskraadi ringis nagu praegu, võib vajadusel akna puitraami ka värvida. Kui varem on kasutatud peitsvärve, peab enne uut peitsimist vana lakikihi maha võtma või selle karedaks tegema.



Praakakent hooldus ei aita



Ka Kirs peab õigeks tihendeid õlitada, et need jäigaks ei muutuks, kui see aga on juba juhtunud, tuleb tema sõnul paigaldada uus tihend. Samuti soovitab ta vaadata, et tihend oleks korrektselt paigaldatud, sest kui tihendi jätkukoht on ebakorrektne või on sellel paarisentimeetrine vahe vahel, ei pea aken sooja. Puitakna pinna hooldamiseks on olemas spetsiaalsed vahendid, mis täidavad värvkatte mikropragusid, et värv paremini säiliks.



Kirsi sõnul ei anna kehvasti tehtud puitaknaga kodus suurt midagi ette võtta, et see rohkem sooja peaks. «Selline aken on mõttekam välja vahetada,» mainib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles