Talvekartuli ostmine jäta oktoobri lõppu

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Kose Agro müüja Leili Leppinen küsis läinud nädalal kartulikilo eest 2–4 krooni.
AS Kose Agro müüja Leili Leppinen küsis läinud nädalal kartulikilo eest 2–4 krooni. Foto: Priit Simson

Tänavu on inimesed talvekartuli varumisel tavapärasest usinamad ja veidi paanikas hinna pärast.  Asjatundjad aga soovitavad kartuli ostmisega mitte kiirustada.

Harjumaal asuva AS Kose Agro tegevjuhile Ralf Vilbale on helistatud isegi Valgast ja Rakverest, et saada teada, milliseid sorte ja mis hinnaga nad müüvad. Vilba soovitab sel aastal säilituskartuli ostmisega mitte kiirustada.  «Kartul on juba praegu kallis, ei usu, et selle hind enam suurt tõuseb,» nendib Vilba. «Sel juhul, kui kartul peaks ülemäära kallinema, hakatakse seda mujalt sisse tooma. Neid aastaid on varemgi olnud, kui kohalik kartul on otsa saanud ja seda on toodud Leedust või Poolast, vahel isegi Saksamaalt, Hollandist või Taanist.»



Vilba kinnitusel on nad kõigile oma klientidele soovitanud rahulikult järele  mõelda, millist kartulit ja kui palju nad tahavad, mitte osta umbropsu. «Aasta on raske, ilm märg, kartulis on kõikvõimalikud tõved,» nendib asjatundja. «Kui talvekartul praegu valmis osta, ei pruugi võimalikud vigastused ja probleemid näha olla.»



Talvekartul osta pisut hiljem



Vilba jutu järgi tasub talvekartuli ostmisega oodata oktoobri teise pooleni. Selleks ajaks läbib septembris koristatud kartul n-ö raviperioodi – mugulatel lastakse seista, et võimalikud probleemid, näiteks mullast kaasa tulnud mädanikud ja vigastused, ilmsiks tuleks. Vigased kartulid kõrvaldatakse sorteerimise ja pakkimise käigus. Et aga kartuli sisse ei näe, võivad mõned sisemiste hädadega mugulad siiski ostjani jõuda.



Eesti Maaviljeluse Instituudi taimekasvatuse osakonna teadur Luule Tartlan räägib, et kui osta kartulit turult või kasvataja käest, tuleks mõni mugul pooleks lõigata, veendumaks, et selles pole õõnsusi ega kollaseid plekke. Ka koort võiks noaga veidi eemaldada, et näha, kas kartulis pole tänavu palju esinevat  pruunmädanikku, mille tunneb ära pruunikate laikude järgi.



Samuti soovitab Tartlan kõigil, kellel põld on liigniiskuse all kannatada saanud, kartuli ära kuivatada. «Väikekasvatajad võiksid lasta kartulil veidi aega isegi päikese käes olla – nii kuivavad haigusetekitajad ära,» lisab ta.



Hoidmine



Kartuli säilimine sõltub kõige rohkem hoiutingimustest. Kui need on viletsad, läheb kartul kasvama, muutub pehmeks ja vetruvaks. Sel juhul ei tasu osta korraga rohkem kui nädala- või kuujagu kartulit.



Kartul säilib hästi 4–6 kraadi juures. 2–3 kraadi on liiga vähe, sel juhul võib kartul magusaks muutuda. Hea on säilitada salves, kust õhk läbi käib. Niiskuse mõjul hakkavad levima haigused, kartul läheb hallitama või mädanema.



Säilitamiseks sobivad ka võrkkotid, milles kartulit sageli müüakse. Tartlan peab paremaks siiski kastides hoidmist, seal on hea kartulit liigutada, kui tahetakse näha, ega kuskile ole tekkinud haiguskollet.



Kui head keldrit pole, küll aga on rõdu, võib sinna kartuli säilitamiseks soojustusmaterjaliga vooderdatud kasti panna.



Sordid



Vilba sõnul sobivad kõik need kartulid, mida Eesti põllumehed praegu kasvatavad, üle talve säilitamiseks, aga iga sort on väikeste iseärasustega.



Kose Agro kasvatab kaht valge koorega sorti – ovaalse kujuga «Folvat» ja ümarat «Vinetat». Viimane on pisut varasem sort ja vastu kevadet kipuvad sellele tulema laigud. «Folva» seevastu on väga stabiilne kartul. Nii Vilba kui ka Tartlan soovitavad talveks tumekollase sisuga «Laurat». «Kasvatajad kinnitavad, et see säilib peaaegu järgmise aasta septembrini, ilma et kvaliteet langeks,» mainib Tartlan ja soovitab veel sorte «Zecura», «Milva» ja «Piret» – viimast just heade maitseomaduste tõttu. Päris hästi säilib ka helekollast värvi «Anti», mis pole kuigi vastuvõtlik lehemädanikule.


Vilba jutu järgi tasub osta kartulit võimalusel otse kasvatajate käest. «Turult ostes võib saada teab mida,» nendib ta.



Et kartul säiliks



Kartulile päikest ja köömneleotist


Et kartul liiga kiiresti idanema ei hakkaks, võib seda detsembris pritsida köömneleotisega, mida saab teha köömneõlist. Kartuli idanemine pole hea, sest idanemiskohta koguneb klorogeenhape ja selle toimel tumenevad mugulad keetmisel.



Allikas: teadur Luule Tartlan



Hinnavõrdlus



Palju maksab kartul poes?


Kauplus    Lahtine    Pakitud*


Tallinna Kaubamaja    11.50    14.90-42.55


Stockmann    7.80    13.50


Maksimarket    5.50    10.80


Maxima    5.10    9.90


Selver    4.90    11.60


Rimi    4.90    11.30-13.55


Säästumarket    4.90    11.30 -13.50


* kilo hind



Üks küsimus



Kuidas teil õnnestub kartuli hind nii madalal hoida?



Kätlin Rohilaid, Rimi Eesti Food ASi  puu- ja juurvilja ostuosakonna juht



Et kartul on ostukorvi üks põhitoodetest ja mõjutab palju ostukorvi maksumust, siis  oleme sunnitud hoidma kartuli hinna samal tasemele nagu on konkurentidel. Me ei saa olla neist palju kallimad. Praeguses majanduslanguse olukorras jälgivad ostjad hindu vägagi. Hind, millega me praegu kartulit müüme, pole normaalne. Õige oleks 5.90–6.50 kilo eest, aga oleme sunnitud müüma peaaegu omahinnaga. Kõik tahaks ju rohkem raha,  ka kartulikasvatajad, meie kassapidajad tahaks rohkem palka ja omanikud suuremat kasumit, aga kartuli pealt meie praegu kasumit ei teeni. Oleme ostnud aastaid ühtede ja samade kasvatajate käest. Üks neist on Lääne- ja teine Lõuna-Eestis, nii et kui ühel peaks saak kehvaks jääma, saame teise käest.



Miks on teil lahtise kartuli kilohind nii kõrge?



Kadri Aguraijuja, Tallinna Kaubamaja toidumaailma juhataja



Mul on raske öelda, miks meil müüdav kartul osutus kõige kallimaks, sest tooted on ju erinevad. Väljanägemine ja kvaliteet on juurviljade puhul hästi erinev. Meie kindlasti ei pretendeeri esmajärjekorras kõige madalamale hinnale, oleme prioriteediks seadnud siiski kvaliteedi. Sellepärast on meie valikud ka tehtud lähtuvalt kvaliteedi ja hinna suhtest. Paljud võrdluses olevad ketid on ennast positsioneerinud turul kui hinnaliidrid. Meie oleme oma kliendi määratlenud rohkem kui kvaliteetse toote ostja, kes pigem soovib saada head kvaliteeti kui madalat hinda. On võimalik saada ka väga ebakvaliteetset kartulit. Palju on koorekahjustusi. Lahtine kartul on meil küll pesemata ja poleerimata, aga ta on puhas, et inimene ei peaks mulda ostma.


Mõne teise kaupmehega võrreldes on meil käive väiksem, aga toode natuke kallim, nii et saadav tulu on teistega enam-vähem sarnane.



Tänavaküsitlus



Kas teil on talvekartul varutud?



Ksenija Ljubanova (40), töötu


Meil Maardus oli laat, sealt ostsime umbes 20 kilo, väga maitsvad kartulid olid. Talvekartulit pole jõudnud sel sügisel veel varuda, aga plaanime seda kindlasti teha. Hea, kui on rohkem kartulit varutud, siis ei pea selle pärast iga päev poodi minema. Pragu on keskmine kilohind kuus-seitse krooni, arvan, et nii see ka jääb. Varem oli kolm krooni, aga praegu kõik kallineb. Talveks on vaja umbes sada kilo osta, sest pere on meil suur.



Aleksander Rannak (31), raamatupidaja


Mina talveks kartulit suuremas koguses ei osta, sest mul pole võimalik seda kuskil säilitada.



Kortermajal, kus elan, pole keldrit. Võib-olla mingil ajal kartuli hind tõusebki, aga Eestisse tuuakse ka näiteks Poolast kartulit sisse ja see teeb hinna madalaks.





Linda Haak (71), pensionär


Mul on aiamaa, olen alati talvekartuli ise kasvatanud. Pere on väike, kaheliikmeline, kartulit on jätkunud. Selle vastu, mis hinnaga kartul poes või turul on, ma huvi ei tunne – pole tarvidust.



Proovin eri sorte, vaatan, mis paremini kasvab. Sel aastal on saak väga nigel. Varred kadusid varakult ära ja kartul jäi väikeseks.



Tiina Väljako (46), raamatukoguhoidja


Meie saime talvekartuli maalt tuttava käest kingituseks, muidu ehk ei olekski seda varunud. Varasematel aastatel olen poest ikka kilokaupa ostnud. Me ei söö eriti palju kartulit ja selline vähehaaval ostmine on mulle küllaltki mugav. Kelder küll on, aga soe, kartul seal hästi ei säili. Kingiks saadud kartulit hoiame ühe tuttava juures keldris. Ma ei olegi kursis, palju kartul praegu maksab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles