Enesekiitus aitab tööd saada

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui märkida motivatsioonikirjas ära tegelikkusele vastavad tööalased saavutused, ei mõju see halvamaigulise enesekiitusena, kinnitab OÜ Ariko Reserv konsultant Reet Kaarelson.
Kui märkida motivatsioonikirjas ära tegelikkusele vastavad tööalased saavutused, ei mõju see halvamaigulise enesekiitusena, kinnitab OÜ Ariko Reserv konsultant Reet Kaarelson. Foto: Liis Treimann

Paljud tööotsijad teevad ühe CV ja saadavad selle siis eri kohtadesse, ent targem oleks CV iga kord üle vaadata ja tuua välja just see, mis tuleb kasuks konkreetsele kohale kandideerimisel.

Arvestades ametikoha eripära, kuhu inimene kandideerib, tasub tal CVs rõhud õigesti paika panna ja tõsta esile olulist. «Näiteks müügijuhi kohale kandideerides tuleks rohkem rõhutada senist müügi- ja müügijuhi tööd,» räägib OÜ Ariko Reserv konsultant Reet Kaarelson.

CVde kirjutamisel on levinud kaks äärmuslikku varianti. Osa paneb enda kohta kirja kõikvõimaliku info, ka mõnetunnised hobikokakursused, ja sel moel kujuneb CV pikkuseks neli-viis lehekülge. Teised jälle eelistavad lakoonilisust.

«Mina eelistan pikemat CVd, sealt saab rohkem teada, aga ideaalne CV on n-ö keskmine,» mainib Kaarelson. «Eri portaalide CVde näidisvormides, mis on standardiseeritud, kajastub inimest ennast vähe. Neid CVsid, mille inimene on oma mõttega kirjutanud, on alati huvitavam lugeda, need kõnelevad temast rohkem.»

Eelneva töö kirjeldus

Sageli loevad inimesed oma CVs üles ametikohad ja ettevõtted, kus nad on töötanud, kuid ei kirjuta täpsemalt, mis firmaga tegu. Paljud ettevõtted pole üldtuntud ja personalivalija ei tea, kas tegu on kolme töötajaga firmakese või suurkollektiiviga.

Kaarelsoni sõnul on erinevus oluline, sest sellest sõltub, milline oli seal töötades inimese ampluaa ja töömaht. Ta soovitab viimase paari-kolme koha peamisi tööülesandeid täpsemalt kirjeldada ja anda ka natuke infot ettevõtte kohta. Hea, kui lisaks töötatud aastatele saaks kirja ka kuud, siis on näha, kui ruttu läks inimene järgmisele tööle.

Motivatsioonikirja eesmärk on äratada enda vastu huvi, see on koht, kus ennast ausalt kiita. Kui inimene paneb kirja tegelikkusele vastavad tööalased saavutused, ei mõju see halvamaigulise enesekiitusena. Motivatsioonikirjas saab selgitada, miks just see ametikoht huvi pakub ja miks inimene arvab end sinna sobivat.

Kindlasti peaks olema kirjas hariduse ja töökogemuse andmed, aga ka iseloomu ja motivatsiooni kirjeldus. Kirjutama peab konkreetselt ja selgesõnaliselt, kirjanduslikke väljendeid ei maksa kasutada.

Motivatsioonikirjale ei kehti täpset vormi, aga kindlasti ei tohiks see olla pikem kui üks lehekülg. «Olen näinud ka kolmeleheküljelist motivatsioonikirja, seda on väga tüütu lugeda,» mainib Kaarelson.

Motivatsioonikiri loovaks

Nooremad inimesed, keda on õpetatud, kuidas ennast reklaamida ja müüa, kirjutavad osavamaid motivatsioonikirju. Samas on need Kaarelsoni jutu järgi sageli väga sarnased. Suuremat huvi äratavad aga just need motivatsioonikirjad, mille puhul on tunda inimese loovat lähenemist.

Samas ei maksa olla paljusõnaline ega kirjeldada asjasse mittepuutuvaid seiku oma elust. Näiteks räägib mõni reisidest, teine kirjutab, et on oma kätega maja ehitanud.

«Väga tubli, aga see ei pea olema motivatsioonikirjas,» rõhutab Kaarelson. Kindlasti ei tohi motivatsioonikiri olla paarirealine kohustuslik kaaskiri, mis mitte midagi ei selgita.

Kaarelsoni kinnitusel pole motivatsioonikiri alati vajalik, näiteks müüja või töölise kohale kandideerides.

«Sekretäri või büroojuhi kohale soovija peaks selle aga esitama, sest ta on inimene, kes kirjutab ettevõtte nimel kirju ja tema väljendusoskus on oluline,» räägib ta. Kindlasti on motivatsioonikiri vajalik juhtivale kohale kandideerimisel.

Arvamus

Jaan Oruaas, Eesti Infotehnoloogia Seltsi endine direktor:

Praegu, kui ise tööd otsin, olen mõned CVd laiali saatnud, ja ilmselt tuleb veelgi saata. Aga ainulootus töö leidmisel CV peal ei ole. Mina käsitlen CV saatmist ja selle vastuseid kui tööturu tundmaõppimise meetodit. CVd, millega ma ise tööandjana kokku olen puutunud, on koostatud oskuslikult, otsustamise alus oli täiesti olemas. CVst peab välja tulema töökogemus ja oskused. Kohati on töökogemus isegi olulisem kui haridus.

--------------------------------------------------------------------------

CV (näidis)

Margus Pärn

Vanus: 36 a

Perekonnaseis: vabaabielus

Lapsed: üks laps

Aadress: Akadeemia tee 15, 12618 Tallinn, Eesti

Telefon: 671 0962

E-post: info@cvkeskus.ee

HARIDUS Kõrgharidus: 1996 Tallinna Tehnikaülikool, bakalaureusekraad, eriala matemaatika-füüsika

TÄIENDUSÕPE 2001 (5 päeva) AS Salva Kindlustus – müügiagentide koolitus. Põhirõhk asetati agendi kui aktiivse ja efektiivse müügimehe koolitamisele.

TÖÖKOGEMUS 11.2000 – ... OÜ Salestromi müügijuht. Töö kirjeldus: OÜ Salestrom pakub telemarketingi teenuseid. Minu ülesandeks on müügi analüüsimine, personali juhendamine ja turunduse korraldamine.

9.1996 – 9.2001 – AS Salva Kindlustuse müügiesindaja. Töö kirjeldus: Salva Kindlustuse AS on Eesti erakapitaliga asutatud kindlustusselts. Minu ülesandeks oli toodete müük, nõustamine ja lepingute vormistamine.

KEELED eesti – emakeel; inglise – hea; vene – hea

ARVUTIOSKUS MS Word, MS Excel: spetsialisti tase

AUTOSÕIDUOSKUS Juhiluba: B-kategooria

MUUD OSKUSED, VÕIMED, KOGEMUSED Mälumäng

SOOVITAJA Andrus Kaasik (praegune tööandja) OÜ Salestromi juhataja, tel 671 0962

Allikas: www.cvkeskus.ee

--------------------------------------------------------------------------

Motivatsioonikiri (näidis)

Jaan Tamm

Kaseotsa tee 15–6

12915 Tallinn

Tel 666 6654, 5066 5544

E-mail jt@cvkeskus.ee

Lugupeetud proua Saar!

Soovin osaleda Teie ettevõtte välja kuulutatud ketiüksuse juhi ametikoha konkursil.

Kuigi lisatud CV juba annab lühikese ülevaate minu eelnevast teenistusest, oskustest ja saavutustest, tõin eraldi välja oma vastavad oskused nendel aladel.

Kaubandus- või majandusalane haridus: mul on kõrgharidus, lisaks 8-aastane töökogemus kaubanduses.

Organiseerimisvõime: olles ise mitme projekti algataja, on mul piisavalt organiseerimisvõimet.

Olen veendunud, et Teie pakutud töökoht vastab minu võimetele. Ootan huviga kokkusaamist ja usun, et veendute minu kompetentsuses ka ise. Kontakteerun Teiega järgmise kuu 5. päeval, et leppida kokku intervjuu aeg.

Teile edu soovides

Jaan Tamm

Lisa: CV

Allikas: www.cvkeskus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles