Keskkõrvapõletik rikub lapse une

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla lastearsti Ülle Uustalu sõnul on keskkõrvapõletiku hooaeg alanud.
Tallinna lastehaigla lastearsti Ülle Uustalu sõnul on keskkõrvapõletiku hooaeg alanud. Foto: Peeter Langovits

Keskkõrvapõletiku hooaeg algab sügisel ja kestab suveni. Kuigi põletiku teket otseselt vältida ei saa, aitab nohu õigeaegne ja korralik ravimine seda ennetada.

«Väga sageli tekib lapsel kõrvavalu öösel või hilisõhtul, pärast paar päeva kestnud nohu. Imikul võivad haigusnähtudeks olla rahutus, isutus, kõrva näppimine,» räägib Tallinna lastehaigla lastearst Ülle Uustalu. Lapse vaeva aitab leevendada Paracetamol, mis lisaks teada-tuntud palaviku langetamisele aitab valu vaigistada,» lisab arst.

Hommikul tuleks minna perearsti juurde, kes otsustab, kas antibiootikum on vajalik või mitte. «Kõik keskkõrvapõletikud ei vaja antibiootikumiravi, tihti tekitab kõrvavalu viirushaiguse tõttu trummiõõnes tekkiv alarõhk,» selgitab Uustalu.

Kõrvapõletik kipub korduma

Nelja-aastase Anna ema Liis räägib, et nende peres diagnoositi lapsel keskkõrvapõletikku kolm korda poole aasta jooksul. «Laps oli siis kaheaastane ja valu ei kurtnud, kuid tal tõusis palavik, mis nädalaga ei möödunud,» meenutab Liis. Perearst avastas, et palavikku põhjustab keskkõrvapõletik, ja määras antibiootikumiravi. Samuti oli lapsel suurenenud adenoid. Emal soovitati nohu ja palaviku korral kohe arsti poole pöörduda, sest keskkõrvapõletik kipub kergesti korduma.

Kolme lapse emal Marke Tepporil on kõik lapsed keskkõrvapõletikku põdenud. Hele-Annil algas põletik kolmekuuselt ja suure nutuga. Neljasel Mattisel hakkas kõrv valutama keset ööd, ema tegi siis kõrvale sibulakompressi ja see võttis valu maha. Arsti juures avastati kõrvapõletik, kuid see allus ravile ilma ravimiteta. Kui vähegi võimalik ja organism piisavalt tugev, proovib selle pere ema antibiootikume vältida.

Ravi nohu korralikult

Uustalu sõnul on keskkõrvapõletik keskkõrva limaskesta põletik, mida põhjustavad nii bakterid kui ka viirused. Keskkõrvapõletikku esineb lastel sageli, rohkem põevad seda alla kolmeaastased lapsed. Sageli paraneb haigus ise.

«Parim keskkõrvapõletiku ennetamisviis on korralik nohuravi, aga ka see ei anna tagatist, et kõrvapõletikku ei teki,» räägib Uustalu. Keskkõrvapõletik tekib tavaliselt viiruse tüsistusena haiguse viiendal kuni seitsmendal päeval.

Kuna imikute ja väikelaste kuulmetõri on lühike, annab see haigustekitajatele parema võimaluse trummiõõnde tungida. Samuti sõltub haigestumine lapse immuunsustasemest. Sageli on lastel keskkõrvapõletiku põhjuseks ka suurenenud adenoid.

Keskkõrvapõletiku peamisteks tunnusteks on torkiv valu ja survetunne kõrvas. Imikud ja väikelapsed reageerivad kõrvavaludele nutu ja karjumisega, nende uni on halb ja söögiisu kehv.

Võib esineda ka kuulmise langust ja trummikile purunemise korral eritist kõrvast.

Kõige rohkem diagnoositakse kõrvapõletikku lasteaialastel, haigestumise kõrghooaeg algabki siis, kui lapsed taas kollektiividesse kogunevad.

Antibiootikumiravi on tavaliselt vajalik alla kaheaastastel lastel, suurematel piisab algul paaripäevasest jälgimisest ja siis vajadusel antibiootikumiravist.

Kõrvaarsti juurde suunab arst ravile halvasti alluva, kõrvast mädaeritusega, korduvate kõrvapõletikega ja teatud kaasuvate seisunditega lapse.

Tartu Ülikooli kliinikumi nina-kõrva-kurguarsti Raivo Ani sõnul leiab rahvameditsiinist väga palju soovitusi, mida keskkõrvapõletiku korral teha, kuid nende mõju on raske hinnata. «Päris kindlasti ei tohi ise midagi kõrva tilgutada,» hoiatab Ani.

Mõningatel juhtudel on Ani sõnul näidustatud pneumokokivaktsiin. Pneumokokk on sagedasim kopsupõletiku ja keskkõrvapõletiku tekitaja. Vaktsineerivad perearstid ja neilt saab ka vastavat teavet. Eestis ei ole pneumokokivaktsiin lisatud riiklikku immuniseerimiskavva, mistõttu peavad vanemad selle kinni maksma.

Tunnused

• Kõrvavalu

• Palavik

• Kuulmise langus

• Punetav/valkjas, väljakummunud kuulmekile, eritus kõrvast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles