Ehitusettevõte jättis kunde vastu talve lageda taeva alla

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Reet Rätsepp Vandjala külas oma poolelioleva maja ees.
Pildil on Reet Rätsepp Vandjala külas oma poolelioleva maja ees. Foto: Liis Treimann

Maadelnud poolteist aastat muinsuskaitsega ning saanud lõpuks ehitusloa, soovis Jõelähtme valla elanik Reet Rätsep maatükile võimalikult kiiresti uue maja ehitada. Paraku pole unistus siiani täitunud.

Kiireim viis näis olevat soetada moodulmaja, mida sealkandis toodab ettevõte Hanswell. Maksnud raha ära, jäi Rätsep ehitise valmimist ootama.

Maja Harjumaal Vandjala külas lubati püsti panna 20 päevaga, nüüd on sellest möödas ligi pool aastat ning hoonel puudub ikkagi korralik katus ja uksi-aknaid pole ees. Firma esindajad kõnedele-meilidele ei vasta.

Suured lubadused

«Valisime Hanswelli, sest sealt lubati maja kiirelt püsti panna,» ütles Rätsep, kes enne ehituse algust oli poolteist aastat pidanud jagelema muinsuskaitsega.

Sealt esitati hoonele mitmeid kaheldava väärtusega nõudmisi, nagu näiteks laastukatus ning arheoloogilised väljakaevamised krundil.

«Mingisuguseid muinsusi meie maatükilt muidugi ei leitud, küll aga pidime kaevamisi läbi viinud firmale maksma 14 000 krooni omast rahakotist,» oli Rätsep pettunud.

Praegu reklaamib Hanswell oma kodulehel, et maja valmib 1,5 kuuga, ent Rätsep kinnitas: nendega käis jutt 20 päevast. Ta lisas, et firma juhatuse esimees Jaak Nõgisto oli hiljem soovitanud ehitise kiirema valmimise nimel kundedel endil aknaid-uksi ostma minna.

«Loomulikult oli lepingus kirjas, et maja kerkib koos uste ja akendega, kuid siis äkki soovitati meil hakata ise firma pooleliolevat projekti jätkama,» ei varja Rätsep hämmeldust.

Augusti algul olevat Nõgisto talle aga öelnud, et neil pole enam raha poolelioleva ehituse jätkamiseks. «Venitamine algas juba enne seda, kuid tollal toodi meile ettekäändeks asjaolu, et ehitustöölised viibivad Norras,» selgitas Rätsep. Töömeestelt endilt olevat ta hiljem kuulnud, et Nõgisto võlgneb neile tehtud töö eest üle 200 000 krooni.

Mehed, kes moodulmaja Vandjala külas ehitamas käisid, olid alltöövõtjad ning neile Rätsepal etteheiteid ei ole. «Ehituskvaliteedi üle ei saa nuriseda ning eriti kena oli see, et olenemata saamata jäänud palgast tulid nad mulle vastu ning tõmbasid septembri hakul katuse asemel kile peale,» kiitis ta.

Lisaks maja kokkupanemisele pidid mehed ka mooduleid ümber tegema, kuna Hanswellist saadeti valede mõõtmetega paneelid.

Kuid Hanswellis pole palk saamata jäänud üksnes töömeestel. Firma endine kvaliteedi- ja tootmisjuht Kai Abram ootab samuti oma kahe kuu töötasu. «Lahkusin firmast, kuna ei näinud palka tulemas ega soovinud tasuta tööd jätkata,» selgitas Abram. Jaak Nõgisto pole ka tema kõnedele vastanud.

«Olen üritanud rääkida firma omaniku Juta Lutteriga, kuid tulemusi pole see siiani andnud,» nentis Abram, kes nüüd on Hanswelli juba kohtusse andnud.

«Tean, et ka töömehed ei ole oma palka kätte saanud, nemad on pöördunud töövaidluskomisjoni poole,» jätkas Abram. Tema sõnul on Nõgisto jäänud praeguseks firma ainsaks töötajaks.

Reet Rätsep on pöördunud murega tarbijakaitseametisse. Ameti peadirektori Helle Aruniidu sõnul on selliste juhtumite puhul tegemist suurte summadega ning tarbijakaitseameti käed võivad jääda lühikeseks.Tema väitel oleks antud juhul targem kohtusse pöörduda. 

Võtab pisarad silma

Praegu on asjade seis Vandjala külas asuvas Uue-Aaviku talus endine, katust asendavast kilest niiskuse kaitseks ei piisa. Rätsep ei suuda maja vaadates emotsioone tagasi hoida: «Ma ei oska enam midagi teha!» ütles ta pisaraid vaevu tagasi hoides.

Firmal Hanswell ripub Krediidinfo andmetel kaelas 230 000 krooni suurune maksuvõlg. Lisaks veel intressivõlg, mille tasumiseks on ettevõttel koostatud ajagraafik.

Jaak Nõgistot ei õnnestunud telefoni teel tabada ka Postimehel, firma omanik Juta Lutter palus küsimused meilile saata. Tööpäeva lõpuks ei olnud ta oma vastust saatnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles