Sügisel tahab toalill vähem vett

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui õhk on väga kuiv, tuleks lisaks kastmisele lillede lehti kaks-kolm korda nädalas veega piserdada, soovitab Cerese aianduskeskuse tootejuht Maarika Pedak.
Kui õhk on väga kuiv, tuleks lisaks kastmisele lillede lehti kaks-kolm korda nädalas veega piserdada, soovitab Cerese aianduskeskuse tootejuht Maarika Pedak. Foto: Liis Treimann

Sügisel ja talvel kastke toalilli harvemini ja väetage vähem. Samas vajavad taimed rohkem valgust, selleks pange need võimalikult akna lähedale või andke spetsiaalsete taimelampidega lisavalgust.

Kui keegi hoiab toataimi veel väljas n-ö suvekorteris, siis on tagumine aeg need tuppa tuua, enne kui öökülmad taimedele liiga teevad, ütleb Cerese aianduskeskuse tootejuht Maarika Pedak.



Samuti tuletab ta meelde, et sügistalvisel perioodil pole vaja toalilli kasta nii tihti kui suvel ja veel harvemini vajavad nad väetamist – ühest korrast kuus piisab. Kui aga taimed on talveaias või jahedamas ruumis, pole neid talvel vaja väetada. 



Liigniiskus hukutab lille



Kui aga toatemperatuur ulatub 24–25 kraadini, ei jää ükski taim talvepuhkusele, see aga tähendab, et ta kasvab pidevalt, vajab toitaineid juurde, ja sel juhul on väetamine oluline. Seejuures tuleb jälgida, et talvel kasutatavas väetises poleks liiga palju lämmastikku. Selle sisaldus võiks olla kümne protsendi ringis, igal juhul mitte üle 20 protsendi. Soovitatav on kasutada kastmisveele lisatavat väetist, mitte näiteks potti torgatavat väetisepulka. Viimane on pikaaegse toimega, talvel pole seda aga vaja.



Kastmisreegel ütleb, et pigem vähem kui liiga palju. Kastmisvajadus sõltub samuti toatemperatuurist. Mõned taimed vajavad vett korra nädalas, teistele piisab, kui kasta vaid paari nädala tagant.



Kaktused vajavad madalama temperatuuri juures kastmist vaid korra kuus. Samuti sõltub kastmisvajadus poti suurusest – mida väiksem pott, seda rutem muld läbi kuivab. Suuremate pottide juures on kastmisvajaduses selgusele jõudmiseks parim võimalus sõrm mulda torgata – kui muld on sõrme ulatuses kuiv, võib taime korralikult kasta.



Harvast kastmisest suurem probleem on ülekastmine. Kui poti alustaldriku peale nõrgunud vesi pole päevaga aurustunud, peab liigse vee ära kallama. Vastasel juhul tekib taimel õhupuudus, juured võivad mädanema minna ja taim üldse hävida.



Kui lill on kolletama läinud, tuleb kontrollida, ega juur pole pehme. Kui on, peab mädanema läinud osa ära lõikama ja taime ringi istutama.



Õitsejad vajavad lisavalgust



Talveajaks nihutage taimed võimalikult akna lähedale või andke neile spetsiaalsete taimelampidega lisavalgust. Samas tuleb jälgida, et taim poleks vastu radiaatorit. Palju valgust vajavad näiteks viigipuud, ka palmid, kõik õitsvad toalilled, näiteks kuukingad ja orhideelised.



Põrandaküttega ruumis peaks lilled olema kindlasti tõstetud põrandast viis kuni kümme sentimeetrit kõrgemale, et õhk alt läbi liiguks. Vastasel juhul ähvardab juuri mädanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles