Kokandusjumalanna Londonist

Ann Alari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigella Lawson
Nigella Lawson Foto: SCANPIX

Milles peitub Inglise tele- ja raamatukoka Nigella Lawsoni menu saladus? Olgu öeldud, et tähe köögiraamatuid liigub aeg-ajalt ka Eesti poeriiuleil.

Jumalannaks saab vaid kõigile meeldides. Ja Inglise superkokk Nigella Lawson meeldib kõigile. Võin seda julgelt väita, sest olen näinud tema austajaid seismas Londonis uskumatult pikkades järjekordades, et saada naiselt autogrammi tolle viimasesse kokaraamatusse «Nigella Express». Imeilusa, tumedate juuste ja väikest kasvu naise fännide hulgas on nii hallineva peaga mehi, koolilapsi kui ka karjäärinaisi.



Nagu jumalannade puhul ikka, on Nigellale lubatud ka see, mis püüdliku perenaise puhul võib tekitada põlgust või haletsust. Temast on saanud salajaste ja mahasurutud ihade kehastaja. Tema puhul ei panda pahaks kehavormide lopsakust, kutset liigsöömisele ega ka teadlikku mängimist kaamera ees oma seksuaalselt laetud imidžiga. Viimast on kriitikud heatahtlikult nimetanud kõrgtasemel toidupornoks ja see on andnud rohkesti ainest pilasaadeteks.



Kokkamine rahustab



Kuidas tema tähelend algas? Ta ise väidab, et temast sai gurmaan juba siis, kui ta teismelisena Pariisis käis. 1970. aastate teine pool oli tõesti aeg, mil Londoni restoranides ja toidupoodides leidus praegusest palju piiratumaid söögimõnusid. Oxfordi haridusega Nigella on alati rõhutanud, et kokkab pigem selleks, et sellest rahuldust saada, mitte teistele mulje avaldamiseks. Kokkamisel olevat rahustav, isegi raviv toime.



Et mitte elumuredele alla jääda, ongi Nigellal tulnud end rohkem kui korra tublisti kokku võtta. Ema suri maksavähki, kui Nigella oli 25. Mõni aeg hiljem suri rinnavähki õde Thomasina. Ning seitsme aasta eest suri kõrivähki ajakirjanikust abikaasa John Diamond.


Viimased viis aastat vähiga elanud mees pani oma katsumused paberile. Sellest ajast on pärit ka tema hinnang naise saavutustele: «Olen sinu ja selle üle, mis sa elus saavutanud oled, äraütlemata uhke.»



Ajal, mil mees suri, käisid Nigellal saatesarja «Nigella Bites» (bites – inglise k mekib, hammustab) võtted. Vaatamata depressioonile ei soostunud ta võtma puhkust rohkem kui kaks nädalat, öeldes, et puhkamine säärastel puhkudel ei aita.


Samal aastal sai ta kokaraamatu «How to Be a Domestic Goddess» (kuidas kodus jumalanna olla) eest Briti raamatuauhindade aasta autori tiitli – muide, feministide hulgas oli see raamat varem tekitanud suure pahameeletormi. Oli neid, kes nimetasid tiitlit kaastundeauhinnaks, kuid väärikas Nigella vastas seepeale, et kaastunde vastu pole tal vähimatki.



Nigella ei jäänud oma kahe lapse, Cosima ja Brunoga, kauaks üksi. Abiellumine reklaamiguru ja kunstikollektsionääri Charles Saat­chiga oligi ehk esimene kord, mil tema eraelu kiputi kritiseerima. Praegu aga tundub olevat lausa «rahvusspordiks» paari kehakaalu jälgimine. Kord on üks saledam ja teine juurde võtnud, siis jälle vastupidi.



Šokolaadist ei loobu



Üle kolme miljoni kokaraamatu müünud multimiljonäri Nigellat ja tema elustiili teatakse kõigil mandritel. Veidi alla viiekümnest teletähte on nimetatud ka maailma kauneimaks naiseks – pigem on tema trumbiks siiski mingi seletamatu soojus ja vahetus ning otsekohesus.


Need kriitikud, kes esialgu arvasid, et tema Inglise kõrgkihile omane keelekasutus ei lähe rahvale peale, eksisid. Ka neil, kes uskusid, et Nigella retseptide austajaiks saavad üksnes kallite toidupoodide kliendid, polnud õigus. Tema viimane kokaraamat «Nigella Express» on just publikule, kes ostleb odavates kauplustes: üllitis räägib kiiretest, aga maitsvatest roogadest, olgu see kas või kanašnitsel peekoni ja valge veiniga.



Nigella on vaieldamatult ka mõjukas. Kui ta ühes oma saates veenis rahvast, et korralikku jõulurooga pole võimalik hanerasvata valmistada, kasvas kallima kraamiga kaupleva Waitrose’i poeketi omanike sõnul hanerasva läbimüük poole võrra. Odavamat toidukaupa müüvas Asdas osteti seda koguni 65 protsenti rohkem. Säärast nähtust on hakatud nimetama «Nigella efektiks».



Nagu mitmed varasemadki kokaraamatud, on «Nigella Express» välja kasvanud telesarjast. Osa saateist filmiti koka enese koduköögis, kus ta pakkus elegantselt ja kiiresti tehtud toite perele ning sõpradele. Kolmeteistkümnel pooletunnisel saatel on olnud vaatajaid kuni 3,4 miljonit. Temast endast tehtud BBC saadet sarjast Who Do You Think You Are? (Kes küll on su esivanemad?) jälgis lausa 6,1 miljonit inimest.



Kui Briti peaminister Tony Blair 2003. aastal USA presidendi George W. Bushi ja tema abikaasat Laura Bushi oma residentsis Downing Streetil võõrustas, oli just Nigellal au koostada ametliku lõunasöögi menüü ja juhendada selle ettevalmistusi.


 Eelroaks oli röstitud kõrvits feta juustuga, pearoaks mee ja sinepiga maitsestatud Norfolki sink ning magustoiduks õunakook.


Neile, kes nurisevad, et teletähe toiduretseptid pole just kõige tervislikumad, on ta kannatlikult vastanud, et ei loobu kunagi toitvast ja erutavast šokolaadist, suurtest kanamunadest ja korralikust võist.



Puuvilja-marjasalat jogurtiga



250 g (1 suur klaasitäis) peeneks tükeldatud maasikaid, 1 tl granaatõunamahla, 100 g väikesteks kuubikuteks lõigatud mangot, 0,5 tl laimimahla, 125 g mustikaid, 150 g maitsestamata jogurtit, 2 tl erinevaid seemneid (kõrvitsa, päevalille, seesami).



Sega tükeldatud maasikad granaatõunamahlaga. Piserda laimimahl mangotükkidele. Pane töödeldud puuvili ja muu kahte klaasi järgmiselt: kõigepealt maasikatükikesed, nende peale mangotükikesed ja mustikad. Siis jogurt ja kõige peale puista seemned.



Mõnus ja kiire hommikusöök kahele. Aja kokkuhoiuks võib kasutada eelmisel päeval tükeldatud puuvilja. Vitamiinikao pärast ei tasu muretseda, see on minimaalne.


«Nigella Express», Chatto & Windus, London 2007



Gurmaanide pidu



Viimasel Londoni raamatulaadal (LBF) oli suurimaks üllatuseks gurmaanide nurgake, Gourmand Stand. Isegi organiseerijad ei osanud ette aimata, et sealne melu kujuneb veelgi elavamaks ja värvikamaks kui kirjastajate läbirääkimised raamatuagentidega.


Maailmas ilmub lugematu arv kokaraamatuid: laadal oli võimalik tutvuda 1070 raamatuga 80 maalt. Igal täistunnil esines Gourmand Standi lavaks muudetud kööginurgas mõni superkokk. Rahvahulk, kes meistreid jälgis ja hõrgutisi maitses, oli aga muljetavaldavalt suur. Mis on juhtunud peamiselt koduperenaise lektüüriks peetud kokaraamatuga? Kas kokkamine teeb maailmakuulsaks?


Tavapärane kokaraamat on ilmselt minevik. Üha rohkem võidab rahva poolehoidu see kokk, kes räägib n-ö oma lugu. Soome ja kreeka päritolu Tessa Kiros, kes on sündinud Londonis, kasvanud Lõuna-Aafrikas ja elab Itaalias, esitab toiduretseptide taustal oma elulugu, mida ilmestavad täiuslikud fotod neist maadest ja sealsetest roogadest.


Uus-Meremaa Nigella Lawsoniks kutsutud blond Annabel Langbein paneb rõhku aastaaegadele ja köögiviljadele. Samuti kummutab ta müüdi, et kokkama peab köögikitlis: tema tumedast pitsist šiki kleidi alt kumab midagi kreemikat... «Seksikas», sõnab Langbeini esinemist filmiv kaameramees.


Islandi kokk Völundur Snaer Völundarson esineb aga viikingina ja reklaamib kodumaa kööki kui kutset seiklusele karmis ja müstilises maastikus. Bahamal menurestorane pidavast mehest on saanud lausa kodumaa sümbol.


Marseille’st pärit Yvan Cadiou häälestab rahva oma tervisliku toortoidu etendusele hoopis isemoodi. Ajal, mil lava seatakse, kõlab muusika – midagi Jane Birkini intiimses stiilis. Selgub, et tegemist on hoopis meelalt esitatud banaanikoogi retseptiga. «Cool, eks ole?» pärib prantslane, ja publik vastab kooris – «Cool!»


Tundub, et üheks eelduseks rahvusvaheliselt tuntud menukokaks saamisel on peresisesed kokkupuuted võõraste maade kokakunstiga: nagu näiteks Tessa Kirosel. Teiseks eelduseks on isikupärane ja meeldejääv esitlusoskus, mis ei tähendagi alati lõputut lobisemist – hiina nuudlimeistri kõrval seisab küll tõlk, ent mehe trikimeistri osavusega liikuvad käed ütlevad kõik.


Ja muidugi tuleks avaldada oma kokkamislood ingliskeelsel turul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles