Vanad mobiilid said Solarise ees uue elu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elisa

Mobiilioperaatori Elisa, telefonitootja Nokia ja taaskasutusorganisatsiooni Elektroonikaromu koostöös valmis ligi 13 000 vana mobiiltelefoni osade ümbertöötlemisel 10 pargipinki, millel saab tänasest jalgu puhata Tallinna südalinnas Solarise keskuse ees.


Solarise keskuse ette paigaldatud ökopinkide metallist konstruktsioon valmistati Riias ning plastist pingilauad toodeti Soomes. Pingid pani kokku Elektroonikaromu.

Elisa juhatuse esimehe Andrus Hiiepuu sõnul oli projekti ideeks viia inimesteni sõnum, mida kõike saab mobiiltelefonidest valmistada. «Vaid vähesed teadsid enne aktsiooni algust, et mobiiltelefone on pärast hävitamist võimalik kuni 80 protsendi ulatuses taaskasutada.»

Nokia läbi viidud ülemaailmne uuring tõestab, et 44 protsenti vanadest mobiiltelefonidest vedeleb meie kapinurgas täiesti kasutult ja ainult 3 protsenti tuuakse tagasi ringlusesse.

Kuigi taaskasutatud materjalist pingid näevad välja nagu tavalised puidust pingid, peaksid nad MTÜ Elektroonikaromu juhatuse esimehe Aivo Kanguse sõnul olema ilmastikuolude suhtes vastupidavamad.

Kuigi seekordne aktsioon on läbi, võtavad Elisa esindused jätkuvalt vastu vanu, lauasahtlis kasutult seisvaid mobiiltelefone. Vanadest telefonidest on lisaks pargipinkidele võimalik taastoota vasest puhkpille, väärismetallist ehteid, plastist laste mänguväljakuid, meditsiinitarbeid, jäätmekütust või uusi telefone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles