Viiendik arvutikasutajaid peab Windows XP välja vahetama

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioonisüsteemi Windows XP karbid USA kaupluses.
Operatsioonisüsteemi Windows XP karbid USA kaupluses. Foto: AP Photo / Scanpix

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) andmetel peab ligi viiendik Eesti arvutikasutajatest välja vahetama Windows XP operatsioonisüsteemi – kompuutrite kaasajastamisega tegelevad jätkuvalt nii suurhaiglad kui ka kohalikud omavalitsused.

Alates 8. aprillist 2014 ei paika Microsoft enam Windows XP operatsioonisüsteemis turvaauke, mistõttu tuleks turvariskide ennetamiseks operatsioonisüsteemi uuendada.

Soome ringhäälingu YLE teatel peavad põhjanaabrid uuendama operatsioonisüsteemi kümnetes tuhandetes tervishoiuasutuste arvutites, et vältida rünnakuid ja info sattumist valedesse kätesse.

Eesti suurhaiglatest avaldas vaid Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH), et neil tuleb operatsioonisüsteemi uuendada ligikaudu 600 arvutis. «LTKHs on osaliselt veel kasutusel Windows XP operatsioonisüsteem. Tarkvara uuendamise töö käib ja oleme graafikus, et aprilli alguseks Windows XP operatsioonisüsteem kasutuselt kõrvaldada,» ütles haigla IT-osakonna juhataja Kristo Kaul.

Tartu Ülikooli kliinikum kinnitas, et osa nende arvutipargist vajab kaasajastamist. «Kliinikum on nimetatud muutustest teadlik. Me tegeleme vajalike uuendustega pidevalt,» sõnas Tartu Ülikooli kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael, lisades, et turvalisuse huvides ei saa haigla detailsemat infot öelda.

Põhja-Eesti regionaalhaigla kommunikatsioonijuht Inga Lill sõnas, et tark- ja riistvara uuendustega tegeletakse vastavalt vajadusele jooksvalt. «Arvuti operatsioonisüsteem on ainult väike osa kogu turvalisuse kontseptsioonist,» kommenteeris ta.

Statistikat, kui paljusid riigiasutusi või organisatsioone XP uuendamine puudutab, RIA viimasel ajal teinud ei ole. Riigiportaali eesti.ee põhjal saab öelda, et Windows XPd kasutas viimasel kuul umbes viiendik ehk 20 protsenti riigiportaali külastajatest. «Olukord on võrreldes 2013. aasta kevadega tunduvalt paranenud, tollal oli riigiportaali külastajatest XP kasutajaid 32 protsenti,» rääkis RIA peadirektori asetäitja Kalle Arula.

«On ilmne, et haavatavamad on need asutused, kel IT vahendite jaoks ressurssi napib. Aprillis toimunud teavituse vastukaja põhjal võib öelda, et kindlasti teeb XP-teema murelikuks kohalikke omavalitsusi – siin soovitame kindlasti vaadata tasuta lahenduste poole,» sõnas Arula.

Arula selgitas, et muudatuse kulud sõltuvad sellest, millisele operatsioonisüsteemile otsustatakse üle minna. On tasuta alternatiive (nt Ubuntu), aga uusim Windows maksab lõppkasutajale umbes 120 eurot.

Organisatsioonile pakutav hind sõltub sellest, kas on tegemist riigiasutuse, eraettevõtte või MTÜga, samuti on määrav organisatsiooni suurus. Teatud juhtudel võib aga arvuti olla liiga vana, et uue operatsioonisüsteemiga hakkama saada – siis lisandub riistvara uuendamise kulu. «Tasuta operatsioonisüsteem on kindlasti muretum lahendus, aga sel puhul tuleb jällegi investeerida aega ja vaeva kasutajate ümberõppele,» märkis Arula.

Kodukasutajal on operatsioonisüsteemi uuendamiseks või välja vahetamiseks kõige kindlam pöörduda asjatundja poole, ent arvutialaste põhiteadmiste ja pealehakkamise korral on abiks järgmised juhendid:

  • Estobuntu: http://viki.pingviin.org/Estobuntu_paigaldusjuhend
  • Ubuntu Desktop (inglise keeles): http://www.ubuntu.com/download/help/install-ubuntu-with-windows
  • Windows 8: http://windows.microsoft.com/et-ee/windows/how-to
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles