Koolilapsed söövad tervisele ohtlikke energiakomme

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiakommid.
Energiakommid. Foto: Tarbija24

Võitlus energiajookide vastu on koolides käinud aastaid, nüüd on lapsed lutsutama hakanud poes vabalt müüdavaid kangeid energiakomme.

Pärnumaal asuva Paikuse põhikooli töötajad leidsid uuel kooliaastal põrandalt kommipabereid, mille peal kiri «Aktiv Energy Candy». «Hakkasime pakendit lugema ja selgus, et kaks kommi võrdub tassi kohviga, mis tundus hirmutav,» nentis kooli sotsiaalpedagoog Toomas Toimeta. Pakendil on kirjas, et energiakommid sisaldavad kofeiini, guaraanaekstrakti, suhkrut, glükoosisiirupit, kofeiini, virgutavaid ja värskendavaid aineid

Lisaks oli pakendile märgitud, et tegemist on tootega, mida ei soovitata lastele, rasedatele ja rinnaga toitvatele naistele.

 Energiakommide etikett. Autor: Tarbija24

«Ometigi saavad lapsed seda vabalt toidupoest osta. Neli-viis sellist kommi vahetunnis kõhtu, siis kehalise kasvatuse tundi ja järgmisel hetkel peab juba lapsele kiirabi kutsuma, sest süda ei pea sellisele koormusele vastu!» muretses sotsiaalpedagoog. 

Energiakomme müüb näiteks Maxima kauplus ning poekett ei eitagi, et komme müüakse ka lastele. «Jah, meil on müügil üks sort kompvekke, mis sisaldab kofeiini ja guaraanaekstrakti. Vastava sisaldusega toodete müük ei ole seadusandlikult ega muude aktide tasandil eraldi reglementeeritud ega piiratud, seetõttu pole toote müük poes eraldi reglementeeritud,» kinnitas Maxima pressiesindaja Erkki Erilaid, kelle sõnul on siiski pakil hoiatus, et kommid ei ole soovitatavad rasedatele ja lastele.

«Kindlasti oleme vajadusel valmis selle toote müüki piirama või reglementeerima, kui selleks tulevad vastavatelt ametkondadelt vastavad nõudmised,« lisas Erilaid.

Selver, Prisma ja Rimi näiteks kinnitavad, et energiakomme neil müügis ei ole. «Reeglina jälgib Rimi ostuosakond toodete sortimenti võtmisel ka toote infot. Puhul, kui toote etiketil on infot, mis piirab kuidagi selle tarbimist ning nad otsustavad need sortimenti võtta, on neil kohustus sellest teavitada ka kauplusi,» selgitas Rimi pressiesindaja Katrin Bats.

Poola tootja KDC Pomorzanka märgib, et tegemist on kommidega, mis annavad energiat inimestele, kellel on kiire elutempo, autojuhtidele ja õpilastele eksamite ajal. Komme maale toov M&V Trade Postimehe küsimustele pärast korduvat meeldetuletamist ei vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles