Sotsiaalministri ettepanek vihastas lugejad välja

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalminister Taavi Rõivase ettepanek, et silmaarsti juurde võiks pääseda vaid saatekirja alusel, vihastas Tarbija24 üleskutsele vastanud lugejaid, kelle hinnangul ei oleks järjekordse saatekirja nõudmine mõttekas.

«Keegi ei lähe silmaarsti juurde silmatilku saama. Minnakse ikka siis, kui on nägemisega probleemid,» kommenteeris sotsiaalministri öeldut Viive. Ta selgitas, et optik kontrollib küll nägemist, aga silmanärvi kahjustust, glaukoomi ega ka katarakti ei saa ta kindlaks teha ilma spetsiaalse aparaadita. Samuti ei tegele selliste probleemidega perearst. «Lapsminister sobib ikka noorte ministrite kohta tõesti öelda,» nentis Viive.

Kõige rohkem toetust ehk 66 poolthäält leidis aga teise lugeja irooniline kommentaar: «No aga perearstile võiks ka saada saatekirja alusel. Saatekirju hakkab andma sotsiaalministeerium vastavalt revolutsioonilisele südametunnistusele. See likvideeriks kõik arstijärjekorrad ja kohe.»

«No vabandage väga, aga härra Rõivas pole küll «päris» tööl käinud, ainult nõu on andnud. Aga mis nõu saab anda kogemusteta inimene?» arvas kommenteerija nimega Kodanik ja lisas: «Ka kokkuvõtete järgi oskaks väheke rohkem elu näinud või siis seotud alal rohkem haritud inimene paremaid otsuseid vastu võtta. Mitte, et mul noore ministri vastu midagi oleks, kuid mul on juba ammu küsimus, et miks meil on riigikogus ning valitsuses inimesi, kes oma otsustusalast suurt ei jaga, puudub vastav haridus, ning pole ka näha, et seni nad väga häid otsuseid oleks vastu võtnud.»

«Lapsesuu...» kommenteeris Katrin.

Eleonore arvates on kogu ettepaneku mõte teha tasuta meditsiiniteenuste kasutamine nii ebaotstarbekohaseks, et kõik, kes vajavad reaalset abi ja kohe, oleksid sunnitud kasutama tasulisi teenuseid. «Ise olen käinud tasulisel silmaarstil oma raha eest aastast 1999, sest lihtsalt ei viitsi jamada nende järjekordadega. Mis siis veel peale hakkab, kui on vaja enne jorutada kusagil perearsti järjekorras, selleks, et saada tema käest tõdemus, et ta pole silmaarst?» kirjutas ta.

Silmad on õrnad

«Tohoh, nüüd siis ei saa silmaarstile ka enam mitte nii nagu tarvis!» oli Juhan ehmatanud. Juhani arvates on silmad nii õrn koht ja nii vajalikud, et pääs sinna peaks olema kiire. «Silmaarsti ei vajata mitte ainult põletike puhul, vaid on väga palju inimesi, kellel on vaja pidevat iga-aastast kontrolli, et hoida haigus kontrolli all,» kirjutas ta.

Üks lugeja kirjeldas, kuidas ta on kahel viimasel aastal pöördunud vikerkesta põletikuga otse kodust 100 km kaugusele jääva Tartu silmakliiniku erakorralisse vastuvõttu, sest 5 km kaugusel asuv perearst ei olnud pädev põletikku ravima. Maakonna polikliiniku silmaarstile, kes on 40 km kaugusel, on aga järjekord kolm kuud. «Arvan, et perearsti saatekiri ainult pikendab haigusele kiire abi saamist,» sõnas ta.

Kati on käinud silmahädadele abi otsimas pealinna apteekidest. «Seal vaadatakse mulle otsa ja küsitakse, kas viiruslik või bakteriaalne? Öelge teie mulle, küsiks vastu. Ja siis tuleb kiidulaul kõige kallimale pudelile riiulis. Ja hetkel pole käsimüügist üldse probleemile võimalik lahendust saada, sest sulfametizoli tilku on saada veel vaid seitsmest apteegist kogu vabariigis. Ma saan aru, et on suhtumine, et minu aeg ei maksa midagi,» arvas ta.

Ka teine lugeja pöördus üleeile apteeki, et läätsedest ja tolmusest keskkonnast saadud silmapõletikule tilkasid saada. «Apteeker oli lahke loomuga, kuid põletikuraviks vajalikud silmatilgad on retseptiravimid. See on lapsejutt, et silmapõletikku ravitakse käsimüügiravimitega! Kas ministriks mõnda erialainimest poleks võtta?» küsis ta.

Kuid Martin oli teistsugusel arvamusel. «Kui optik leiab, et prillid ei aita nägemist parandada või silmarõhk on kõrge, siis suunab ta patsiendi edasi silmaarstile. Kui patsiendil on lihtsalt kuiva silma sündroom või vaja uusi prille, siis aitab optik. Kui on silma sidekesta põletik, siis aitab üldarst. Kui tegemist on spetsiifilise haigusega, siis on põhjust pöörduda silmaarstile. Kui kõik ees pool mainitud inimesed pöörduksid õigesse kohta, siis paraneks oluliselt haigete inimeste ravi.»

Martini arvates käib silmaarsti juures väga palju patsiente, kes ei vaja silmaarsti abi või ei ilmu isegi registreeritud vastuvõtuajale kohale.

«Kas härra poliitik ka teab, mida kujutab endast näiteks silma pisarakanali ummistus? Kus pisarakanal hakkab tegema sellist valu, et roni või mööda seina üles? Võrreldav näiteks kõige tugevama hambavaluga, kusjuures see aina süveneb ja süveneb ning küsimus ei ole mitte päevades, vaid tundides,» pahandas seevastu tallinlane Rõivase väljaütlemise peale.

Kuid teine lugeja leidis, et ministril on õigus. «Sa võid üllatuda, aga just minister ongi see, kes teab, mispärast patsiendid silmaarsti juurde lähevad. Sa võid küll arvata, et patsiendid käituvad nagu sina, kuid tegelikult on ministri laual kokkuvõtted sellest, mille eest haigekassa on silmaarstidele tegelikult maksnud,» kirjutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles