Teadlased avastasid sääski peletava aine

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk.
Sääsk. Foto: Toomas Huik/Postimees

Ameerika teadlased avastasid inimese nahast aine, mille koostisosad blokeerivad sääskede võime potentsiaalseid ohvreid lõhna järgi ära tunda.

Juba ammu on teada, et osa inimesi on sääskedele atraktiivsemad kui teised, aga nüüd on teadlased välja uurinud, millised organismi poolt toodetavad ained inimeste lõhna sääskede eest peidavad, vahendab ERRi teadusportaal.

Ameerika põllumajandusministeeriumi teadlase Ulrich Bernieri selgitusel moodustub inimese kehalõhn sadadest nahas olevatest ainetest ning uuringust selgus, et teatud ained blokeerivad täielikult sääskede lõhnataju.

Bernieri selgitusel saaks neid aineid lisada kosmeetikatoodetele.

London School of Hygiene and Tropical Medicine teadlane James Logan märkis, et senisest efektiivsematest, kauakestvamatest ja odavamatest sääsetõrjevahenditest oleks kasu nii inimestel, kes elavad malaariaohuga piirkonnas, kui ka neil, kes sinna reisivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles