Tuhanded lapsed kasvavad ilma isata

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Isade Eest juhatuse liige Urmas Pardane tütrega.
MTÜ Isade Eest juhatuse liige Urmas Pardane tütrega. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eestimaal kasvab tuhandeid lapsi ilma isata ning Ühendus Isade Eest korraldab sellele olukorrale lahenduse otsimiseks 7. novembril isadehommiku, kus minister, riigikoguliikmed, sotsiaaltöötajad, psühholoogid jpt püüavad koostöös isade-emade endiga leida viise, kuidas lapsed ja isad taas kokku viia.


Ilma isata kasvavate laste täpne arv on korraliku uuringu puudumise tõttu teadmata. Rahvastikuregistri järgi on üksnes emaga elavaid lapsi Eestis umbes 40 000. Kui paljud neist on täielikult isalikust hoolitsusest ilma jäänud, ei ole teada.

Põhjuseid, miks laps jääb ilma talle niivõrd vajalikust isa hoolest, on valdavalt kaks. Üks on olukord, kus lapse ema teeb takistusi teisel vanemal oma järeltulija kasvatamises osaleda.

Teisel juhul on isal küll kõik võimalused oma lapsega suhelda, kuid ta jätab need kasutamata. Üks põhjustest, mis selleni viib, on kooselu ajal tekkimata jäänud side lapse ja vanema vahel.

Isa puudumisel kannatab kõige rohkem laps. Näiteks kinnitavad teadlased, et isaga koos kasvanud lapsed on paremate kognitiivsete ja motoorsete oskustega, tervemad nii vaimselt kui füüsiliselt, oskavad sujuvamalt probleeme lahendada ning ennast kindlamalt kontrollida.

Samuti on teismelistel poistel, kellel puudub isaeeskuju, suurem tõenäosus sattuda kuritegelikule teele.

Arutelu toimub 7. novembril kell 11 Eesti Kaubandus- Tööstuskoja saalis Toom-Kooli 17. Kohaletulekuks on vaja eelregistreerida ühenduse kodulehel isad.ee. Üritus on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles