Mis on sinu nõrkus: sool või šokolaad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadi sobib kasutada nii sees- kui välispidiselt.
Šokolaadi sobib kasutada nii sees- kui välispidiselt. Foto: Reuters / Scanpix

Kui ilm kurva koera nägu kisub ja pimedad õhtud juba poolest päevast pihta hakkavad, sirutub käsi iseenesest kommikausi või soolapähklite poole. Kuidas on sinu nõrkuse nimi - suhkur, sool või šokolaad?


Lundi ülikooli professor Charlotte Erlanson-Albertsson jagas väljaandele Aftonbladet üldisi juhtnööre, mida suure magusaisu või ka soolanälja korral silmas tasub pidada.

Šokolaaditüüp

... on enamasti naine, sest naistel on tavaliselt suurem magusavajadus. Naissuguhormoon östrogeen muudab šokolaadist saadava mõnutunde veelgi tugevamaks.

Šokolaaditüübil on toitumise osas ranged reeglid. Näiteks võib ta endale magusat keelata ja peab dieetigi, kuid just see tekitab sageli veelgi suurema isu šokolaadi järele, näitab Hertfordshire'i ülikooli juures korraldatud uuring.

Suurenenud šokolaadiisu taga võib olla ka magneesiumipuudus. Kuna ka šokolaadis leidub magneesiumi, aitab selle söömine aine puudust kompenseerida.

Šokolaadisööjad elavad eeskätt läänemaailmas, sest Aafrikas ja Aasias üles kasvanud inimestel on teistsugused toitumisharjumused ning nemad eelistaksid šokolaadi asemel hoopis midagi vürtsikat.

Snäkitüüp

... on enamasti mees, sest meestel tekib kergemini isu millegi soolase või proteiinirikka järele. Meessuguhormoon testosteroon stimuleerib valkude omastamist.

Soolase isu taga võib olla ka madal vererõhk. Organism on endale selgeks teinud, et soolane toit tõstab vererõhku.

Soolanälg võib viidata ka sellele, et vedeliku tasakaal organismis on paigast ära. Kui oled palju higistanud, on isu soolase järele eriti suur ning tegelikult ongi siis pigem tegemist vajaduse, mitte tühipalja isuga.

Tasub aga meeles pidada, et soolapuuduse all inimesed üldjuhul ei kannata.

Snäkitüübile meeldivad toidud, mis krabisevad. Näiteks kartulikrõpsudes on lausa kolm erutavat komponenti - maitse, lõhn ja heli. Paljud inimesed armastavad toite, mis pakuvad elamust mitmele meelele korraga.

Magusatüüp

Pidev magusaisu kimbutab näiteks neid, kel tihti kibe maitse keele peal on. Magusa söömine aitab kibedust leevendada.

Magusaisu võib viidata ka tunnetega seotud probleemidele. Magusat söövad palju näiteks need, kel on raskusi oma arvamuse avaldamisel või kes tunnevad end elus eksinuna.


5 nõuannet, mis magusaisu vähendada aitavad:

• Lisaks peamistele toidukordadele söö ka korralik vahepala. Näiteks täisteraleib singi, muna, kalkuniliha, kodujuustu või lahja juustuga, sobivad ka puuviljad või mõni proteiinijook.

• Söö rohkem valku ning täiskõhutunne püsib kauem.

• Jaga küpsised või koogikesed portsudesse, ära tõsta korraga liiga palju silme ette, et mitte üle süüa.

• Söö snäkina pähkleid, puuvilju või tumedat šokolaadi.

• Jäta karastusjoogid ja kommid argipäevadest välja. Muuda hoopis nädalavahetus erilisemaks ning naudi siis midagi head ja maitsvat. Ära hoia kodus maiustuste varu.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles