Käibemaksutõus kergitab valusalt mähkmete hinda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Sotsiaalministeerium ootab kooskõlastust eelnõule, millega kaotatakse praegune imikumähkmete vähendatud käibemaksumäär. See tähendab mähkmete hinna tõusu.


Eelnõu jõustumise ajaks on määratud järgmise aasta 1. aprill, praegune üheksaprotsendiline käibemaks tõuseks siis 20 protsendile.

Riigile tähendab muudatus aastas kümneid miljoneid kroone lisatulu eelarvesse, lapsevanematele aga kopsakamaid väljaminekuid. Suurem mähkmepakk, mis praegu maksab 263 krooni, kallineks 26 krooni võrra.

Ministeerium soovitab asendusena osta korduvkasutatavaid riidemähkmeid. Soovitus pani postimees.ee lugejad kihama. Osa kommenteerijaid pidas seda hullumeelseks ideeks ja plaanis enne aprilli valmis osta suurema mähkmete varu.

Samas leidus ka neid, kes teatasid, et ei pea küll laste pealt kokkuhoidmist väärikaks teoks, kuid riidest mähkmete kasutamise vastu pole neil midagi.

Ühekordsete mähkmete hinna tõusu ei pidanud suureks katastroofiks ka Järvamaal elav Liivika Lindepuu, kellel kasvab kodus aastane tütar. Ühekordseid mähkmeid ostab Lindepuu vaid siis, kui tarvis lapsega kuskile sõita või külla minna. Enamasti saab ta hakkama enda õmmeldud marlimähkmetega.

«Lugesin, et mähkme lagunemiseks kulub 500 aastat,» rääkis naine. «Mulle tundus õudne, et mähe kestab siin maal viis korda kauem kui mu laps ise.»

Samas tunnistas ta, et marlist mähkmetega on omajagu tööd. Esiteks tuleb need endal valmis õmmelda - ostes küünib ühe mähkme hind 35 kroonini. Lindepuu tegi oma tütre tarvis 20 mähet valmis 200 krooniga.

Ka peab marlist mähkmeid tihti vahetama. Tagatipuks tuleb neid kas iga päev või üle päeva pesta ja kuivatada. Pesemine pole pesumasinate ajastul Lindepuu arvates suur probleem, kuid kuivatamiseks peab eraldi koht olema, väikeses korteris ta seda ette ei kujutaks.

Hinnatõus

• Pakk Pamperseid (96 mähet) maksab praegu poes 263 krooni, pärast 1. aprilli oleks sama paki hind 289 krooni. Hinnavahe on 26 krooni.
• Kõige väiksemate jaoks on ühes kuus selliseid mähkmeid vaja ligi kaks pakki, hinnavaheks kujuneb siis juba 52 krooni.
• Aasta peale tuleks ühel lapsevanemal mähkmetele kulutada 624 krooni rohkem, riigieelarvesse laekuks samal ajal aga 30 miljonit krooni lisatulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles