Lapsepõlve lõhn jätab mällu jälje terveks eluks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsepõlves tajutud lõhnad jäävad mällu terveks eluks.
Lapsepõlves tajutud lõhnad jäävad mällu terveks eluks. Foto: TopFoto / SCANPIX

Kas mäletad, kuidas lõhnasid sinu lapsepõlve jõulud või vanaema riidekapp? Teadlaste sõnul mäletame me lapsepõlves kogetud lõhnu terve elu ning seostame neid automaatselt millegi hea või halvaga.


Iisraeli Weizmanni instituudi teadlase Yaara Yeshuruni ja tema meeskonna koostöös valminud uuring kinnitab, et objekti esmakordne seostamine mingi lõhnaga jätab meie mällu piisavalt sügava jälje.

Uurijad korraldasid katse, mille käigus anti täiskasvanud katsealustele nuusutada nii meeldivaid kui ebameeldivaid lõhnu, lisades taustaks ka erinevaid helisid, kirjeldab Science Daily. Samal ajal jälgisid uurijad tomograafia abil katsealuste aju.

Nädal hiljem katset korrati. Selgus, et katsealuse ninna jõudnud lõhn tekitas aju erinevates osades - mälu kujunemisega seotud hippokampuses ja mandeltuumas ehk amügdalas unikaalset aktiivsust.

Tuli ka välja, et ebameeldivate aistingute puhul olid seosed kergemad tekkima, oma jälje jätsid aga nii head kui halvad lõhnad. Aju aktiivsust jälgides õnnestus teadlastel isegi ennustada, millised aistingud katsealusel paremini meelde võiksid jääda.

Milliseid lõhnu sina oma lapsepõlvest mäletad?


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles