Ligi: eluasemelaenu intressi maksutagastus kujutab riigile suurt koormat

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on küsimus eluasemelaenu intresside pealt tulumaksu tagastamise kaotamisest ammu üleval ning sellele kui probleemile on osutanud nii peaminister Andrus Ansip kui rahvusvahelised organsatsioonid.


«Tulumaks on riigieelarvele suur osa aastast ainult tagasimakse kulu, sest maksusoodustused ületavad igasuguse mõistlikkuse piiri. Ka on see soodustus kinnisvarabuumi kütjale ning madalate intressimäärade oludes ei ole sel positiivset toimet. Buumi tulemus on ju hinnatõus, mis kodu soetamise võimalusi vähendab, mitte ei suurenda,» selgitas Ligi.

Ta lisas, et maksuvabastus ei ole rahaliselt suur võit, kuid psühholoogiliselt hinna üleskruvija ja sedapidi kaotus.

Ligi ettepanek on mõnekuuline etteteatamine, et uued laenud soodustust enam ei saa. Kehtivatele laenudele tuleks teha üleminekuperiood, mille jooksul toimub soodustuse vähenemine kuni kadumiseni. Ta lisas, et jutt on mitmetest aastatest, aga siiski mitte mitmekümnest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles