Valitsus ei pea õigeks prügifirma võimu pakendikogujate üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sorteerimata prügi.
Sorteerimata prügi. Foto: Raigo Pajula

Valitsus toetab roheliste algatatud pakendiseaduse muutmise seaduseelnõu, mis keelab jäätmekäitlusfirmadel omada taaskasutusorganisatsioone.

Valitsuse istungile eelnõu arvamuse andmiseks esitanud keskkonnaministeerium põhimõtteliselt toetab algatatud eelnõu, kuid on seisukohal, et pakendiorganisatsioonide kontrolli ja tegevust puudutavad pakendiseaduse sätted vajavad tervikuna ülevaatamist ja muutmist.

Eelnõu järgi ei tohi taaskasutusorganisatsioonis omada valitsevat mõju isik, kelle peamiseks tegevusalaks on jäätmekäitlus, ehk jäätmete kogumine, vedamine, taaskasutamine ja kõrvaldamine. Sellist taaskasutusorganisatsiooni keskkonnaministeerium lihtsalt ei akrediteeriks.

Eelnõu autorite eesmärk on tagada pakendiettevõtjate valitsev mõju taaskasutusorganisatsiooni üle ja vältida nende sattumine jäätmekäitlejate mõju alla. Nimelt on jäätmekäitleja eesmärk selles tegevuses osutada ise taaskasutusorganisatsiooni ostetavat jäätmekäitlusteenust, välistades nende konkurentsi.

Eelnõu taustaks on see, et tänavu 22. jaanuaril akrediteeris keskkonnaminister taaskasutusorganisatsiooni OÜ Tootjavastutus, kes on jäätmekäitleja AS-i Ragn-Sells valitseva mõju all R-S Packing OÜ kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles