Õpetajate vaheajaks palgata puhkusele saatmine on ebaseaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Haridustöötajate liidu kõigis Eesti haridusasutustes tehtud küsitlusest selgus, et mitu kooli on eelarve kokkuhoiu nimel õpetajaid palgata puhkusele saatnud ning mitmed kavatsevad seda teha ka saabuval talvevaheajal.

Haridustöötajate liidu esimees Sven Rondik ütles, et liit küsis oma enam kui 500 Eesti haridusasutuses töötavatelt usaldusisikutelt infot, missugustes haridusasutustes on õpetajaid saadetud tasustamata puhkusele või kavatsetakse seda teha.

Kõige enam oli selliseid koole Viljandimaal - Viljandi kõik koolid, samuti maakonnas kolm kooli, Haapsalus ja Läänemaal kaks, Võrumaal, Tartumaal ja mujal veel üksikuid. «Kindlasti on neid rohkemgi, kui meile teada, sest osad vastasid, et teame küll, aga me ei julge öelda,» lisas Rondik.

«Viljandi linnavalitsus tegi isegi niisuguse huvitava pöördumise, et õpetajad võtaksid tasustamata puhkust, et hoida kokku kooli eelarvelisi vahendeid. See on tegelikult jama, sest õpetaja palk on ju niigi väike ja kui ta loobub oma nädalasest töötasust, see on tema jaoks kaunis raske asi!» pahandas Rondik. «Teiseks pole õige selle õpetaja palga abil eelarvelisi küsimusi lahendada.»

Ta mõistis, et koolidel on raske olukord, kuid tema hinnangul tuleb loobumisi teha mujalt. «Õpetaja palgarahad tulevad ju riigieelarvest ja seda kindla sihitusega antud raha ei saa kasutada muuks otstarbeks, näiteks mõne asja ostmiseks, see on seadusevastane.»

Rondik rõhutas, et tasustamata puhkust saab anda ainult töötaja avalduse alusel kahepoolsel kokkuleppel. «Aga seda tehakse siis niimoodi, et võtame nimekirja kokku ja igaüks tuleb kirjutab alla omal vabal tahtel - sunniviisiliselt, et tahab palgata puhkusele minna.»

Samuti on valitsuse otsusega kehtestatud õpetajate palga alammäärad, mille õpetaja peab igakuiselt kätte saama. Nädalaks palgata puhkusele minnes kaotab aga pedagoog 25 protsenti oma kuupalgast.

«Kui saadame õpetaja tasustamata puhkusele, siis ju koolis midagi ei toimu - ei õpilasekskursioone, ringe, tavaliselt toimuvad sel ajal ka nõupidamised, seminarid, täiendused - nüüd on kõik surnud värk!» lisas haridustöötajate liidu juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles