Raseduskriis ei ole tüseneva naise kapriis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurjunud rasedus paneb suhte karmilt proovile.
Nurjunud rasedus paneb suhte karmilt proovile. Foto: Corbis / Scanpix

Rasedusaegset depressiooni on väga raske diagnoosida, sest nii mõnigi kord sarnanevad sümptomid tunnustega, mis ilmnevad pea igal rasedal.


Sihtasutuse Väärtustades Elu juhatuse esimehe Kaia Kapsta sõnul on levinud müüt, et rase peab olema roosa ja rahulolev, ent juba füsioloogilised muutused tingivad, et naine muutub sel ajal härdameelsemaks ja emotsionaalsemaks, kirjutab ajaleht Pealinn.



Tihti langevad rasedusaegse depressiooni sümptomid kokku raseduse füsioloogiliste tunnustega, mis ilmnevad enamikul rasedatel - unehäired, meeleolukõikumised, söömishäired ja üleväsimus.



Tallinna Raseduskriisikeskuse juhataja Küllike Lillestiku sõnul kurdavad paljud rasedad, et neid ajab nutma ja inimesed tunduvad nõmedad ja pahatahtlikud.



Kapsta peab oluliseks, et inimesed hakkaksid aru saama, et raseduskriis ei ole mitte tüseneva naise kapriis vaid tõsine teema: «Suhtumine pole-hullu-läheb-mööda ei ole selles kontekstis asjakohane.»

* * *

Tallinnas on neli nõustamiskeskust, mis pakuvad raseduskriisis naistele, nende partneritele ja lähedastele keerulisel eluperioodil tasuta nõu nii eesti kui vene keeles.

SA Väärtustades Elu korraldab rasedatele nõustamist Ida-Tallinna Keskhaiglas (Ravi 18), Lääne-Tallinna Keskhaigla Pelgulinna Naistenõuandlas (Sõle 23), Tallinna lastehaiglas (Tervise 28) ning Tallinna raseduskriisikeskuses (Sõpruse pst 151).

Raseduskriisis naine saab tasuta nõu ka telefonil 800 2008 (iga päev kell 9-21).
E-nõustamine www.rasedus.ee.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles