Paradiisirandade päevad on loetud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kailua elanik jookseb rannal, kus erosioon on paljastanud puude juured.
Kailua elanik jookseb rannal, kus erosioon on paljastanud puude juured. Foto: Scanpix Sweden

Populaarne Hawaii puhkuserand hakkab turistidest tühjaks jooksma. Põhjus on imelihtne: randa peaaegu enam polegi, sest rohkem kui pool rannaliivast on erodeerunud.


Ameerika presidendipaari lemmikpuhkekohta, Oahu saarel asuvat Kailua päikeseranda ähvardab kadumine, vahendab Aftonbladet. 70 protsenti Kailua liivast on juba merre uhutud ning kogu saare randadest on kadunud neljandik.

Geoloogid on sama tendentsi täheldanud kõikidel Hawaii saarestikku kuuluvatel saartel ning probleem muutub iga aastaga tõsisemaks.

Saja aasta pärast on sealne merepinna tase meetri võrra kõrgemal kui praegu, on Hawaii ülikooli teadlased välja arvutanud. Just see võib paradiisisaartele surmaotsust tähendada, kirjutab Daily Mail.

Juba lähikümnenditel on seoses turistide arvu vähenemisega oodata miljarditesse ulatuvat kahju.

Teine populaarne puhkuserand Waikiki on siiani oma rannariba hoida suutnud, pumbates merepõhjast liiva juurde. Paraku on tegu väga kalli päästeaktsiooniga, mis on siiani röövinud kuni 30 miljonit krooni.

Kadumisele määratud unistuste puhkusekohad

Malediivid

Maailma kõige tasasemaid saari ohustab järjest kerkiv merepinna tase. Ühe variandina nähakse tulevikus kõikide püsielanike evakueerimist.

Galápagose saared

Turistid on ohuks saarte eriti tundlikule elusloodusele - loomadele ja taimedele, mistõttu on plaanis turismi piirama hakata. Näiteks on välja tuldud plaaniga, et võõramaalased tohivad saari külastada  vaid ühe korra elus.

Kilimandžaro, Tansaania

Tulevikus on Aafrika kõrgeima mäe lumemütsist alles vaid mälestus, seda juhul, kui keskmine temperatuur üha tõuseb.

Everglades, Florida

Lääne-Floridas asuva rahvuspargi mageveesoid ähvardab nii kuivendamine kui soolase merevee pealetung.

Suur Vallrahu, Austraalia

Maailma suurimat korallrahu ohustab merevee temperatuuri kerkimine, mis mõjub korallidele hukutavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles