Uuring: lapsed vaatavad hoidjate juures tundide viisi telerit

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide eelkooliealised lapsed veedavad suure osa oma päevast teleri ees. Pildil teletupsud.
Ühendriikide eelkooliealised lapsed veedavad suure osa oma päevast teleri ees. Pildil teletupsud. Foto: AFP / Scanpix

Eelkooliealised lapsed vaatavad hoidjate juures tundide viisi telerit, selgus värskelt USAs avaldatud uuringust.

Uurijad kogusid andmeid telefoni teel Michiganis, Washingtonis, Floridas ja Massachusettsis tegutsevatelt hoidjatelt ja vastustest selgus, et lapsed vaatavad nende juures telerit kuni kaks tundi päevas, vahendas AP.

Washingtoni ülikooli ja Seattle`i lastehaigla juures tegutsev lastearst Dimitri Christakis arvas, et osa telerivaatamisest salatakse tegelikult maha.

Kui arvestada siiski antud uuringu tulemusi ja lisada sellele need tunnid, mille lapsed kodus vanemate loal teleri ees veedavad, võib eelkooliealine oma ärkveloleku ajast rohkem kui kolmandiku elektroonilise lapsehoidja seltsis veeta.

Ameerika lastearstide ühendus soovitab aga nooremad kui kaheaastased üldse telerist eemal hoida ja suurematele lastele lubada kuni kaks tundi telerivaatamist.

Väikelaste liigset telerivaatamist on teadlased varem seostanud aeglasema kõnearengu, rasvumise, tähelepanuhäirete ja agressiivsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles