Uued aktsiisitõusud said riigikogu toetuse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istungite saal.
Riigikogu istungite saal. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduseelnõusse teisel lugemisel tehtud muudatus, mis tõstab täiendavalt kütuse ja elektri aktsiisi määrasid, leidis täna riigikogus enamuse toetuse.


Rahanduskomisjoni rahvaliitlasest aseesimees Tarmo Mänd tuletas riigikogus toimunud arutelul meelde, et see muudatus läks komisjonis läbi kõigest ühe enamhäälega ja tema oli selle vastu. Eesti on nii elektri- kui kütuseaktsiisi tõstmisel Euroopa Liidu kehtestatud alammääradest tema sõnul oluliselt ette läinud.

Eriti jõhker on Männi hinnangul aktsiisitõus erimärgistatud kütuse puhul - sellega muutub meie vastav maksumäär Euroopas kehtestatud alammäärast tervelt viis korda suuremaks. Ka elektri osas on erinevus 5-9 korda.

Sellest tegi Mänd järelduse, et me ei austa ühisturu reegleid ning halvame otseste ja kaudsete maksude tasakaalu, rikkudes oma ettevõtete konkurentsivõimet. «Põllumeestele on tuleva aasta eelarves ette nähtud toetuste suurenemine 75 miljoni krooni võrra, põllumajandusministri hinnangul on kütuse kallinemisest tulenev kahju samuti 70 miljoni ringis, mis teeb tulemuseks praktiliselt nulli,» selgitas ta.

Männi sõnul oli poliitiliselt küündimatu tõsta kütuseaktsiisi nii suurel määral pärast seda, kui põllumehed olid rahapuuduse pärast Toompeal meelt avaldanud.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Heiki Nestor leidis, et selle seadusemuudatusega nöögime põllumeest ja toetame salakaubanduse levikut ning kutsus vastu hääletama.

Roheliste esindaja Toomas Tarpido rõhus oma ettekandes vajadusele vähendada fossiilsete kütuste põletamist. Elektri suurtarbijaile tuleks tema sõnu pakkuda asendust taastuvenergia tasu vähendamise kaudu sellesse valdkonda investeerimisel. Tavatarbijaile soovitas Trapido rohkem säästa, vahetades näiteks auto või traktori väiksema vastu.

Eelnõu tõstab alkoholiaktsiisi 10 protsenti alates 2010. aasta 1. jaanuarist ja tubakaaktsiisi 20 protsenti alates 2011. aasta 1. jaanuarist. Teisel lugemisel hääletas rahanduskomisjon eelnõusse muudatuse, millega tõstetakse mootorikütuse aktsiisi orienteeruvalt 6,2 protsenti, vähendatakse aktsiisierisust erimärgistatud diislikütusele ja tõstetakse elektriaktsiisi 2 sendi võrra ühelt kilovatilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles