Euroopa Komisjon: suur osa jõuluvalgusteid on ohtlikud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopas müüdavad jõulutuled võivad anda elektrilöögi või põhjustada tulekahju.
Euroopas müüdavad jõulutuled võivad anda elektrilöögi või põhjustada tulekahju. Foto: Caro / Scanpix

Euroopa Komisjon avaldas täna aruande, mille kohaselt kujutab kolmandik kauplustes müüdavatest jõuluvalgustitest otsest elektrilöögi- ja tuleohtu.

Aruande tarbeks katsetasid eksperdid pea 200 valgusketti eri hinnaklassidest. Tõsiseid ohutusnõuete rikkumisi ilmnes 30 protsendil. Näiteks võivad vigaste juhtmete kinnituskohtade tõttu juhtmed lahti tulla ja põhjustada elektrilööke, liiga peenikesed juhtmed võivad aga kaasa tuua ülekuumenemise ja tuleohu. Kui valgusti isolatsioon ja konstruktsioon on vigased, võib kasutajat samuti ohustada elektrilöök.

Kokku läbisid valgusketid 20 testi ja mõned jõulutuled ei läbinud edukalt pea ühtki katsed, üsna suurel osal ilmnes puudusi aga 4-7 katse puhul. Pea pooltel juhtudest oli ohtlike tulede näol tegemist Hiinas toodetud kaubaga.

«Jõuluoste tehes soovivad inimesed näha soodsaid pakkumisi ja laia valikut, ent seda ei tohi saavutada ohutuse hinnaga,» kommenteeris aruannet komisjoni tarbijakaitse volinik Maglena Kuneva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles