Mehised erialad meelitasid Teeviidal neide

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neiud tunnevad huvi ka mehiste erialade vastu. Pilt mulluselt Teeviidalt.
Neiud tunnevad huvi ka mehiste erialade vastu. Pilt mulluselt Teeviidalt. Foto: Raigo Pajula

Täna alanud noorte infomessil Teeviit mehiste erialadega väljas olnud Luua Metsanduskool, Tallinna Ehituskool ja Lennuakadeemia meelitasid ligi ka neidusid.

Metsanduskooli õpetaja Andres Müürissepp rääkis, et kõige populaarsem eriala oli tänaste messikülastajate seas metsamasinaoperaator ja kuigi praegu sel alal ühtegi naist ei õpi, leidus täna kümmekond neidu, kes asjast huvitusid.

Põhjuseks, miks eriala popiks osutus, pidas Müürissepp koolist kaasa toodud metsamasina simulaatorit. Simulaatori proovijaid juhendanud metsanduskooli õpilane Veiko Kõiv ütles, et tüdrukud saavad masina juhtimisega sama hästi hakkama kui poisid ja mõni on isegi osavam.

Tallinna Ehituskooli messiboksis oli oma kooli erialasid tutvustamas lausa kaks ehitusmehe tunkedesse riietatud ja kiivrit kandvat neidu. Praegu õpib ehituskoolis 600 noormehe seas paar-, kolmkümmend tüdrukut. Enamasti on nende erialadeks ehitusviimistlus, mööblirestaureerimine ja tisleritöö.

Lennuakadeemia oli nagu metsanduskoolgi kohale toonud simulaatori, millega noortes huvi tekitada. Lennusimulaatori rooli oli kooli esindajate sõnul päeva jooksul istunud nii mõnigi tüdruk. Midagi imekspandavat selles akadeemia inimeste arvates polnud, sest praegugi käib nende juures õppimas hulk õrnema soo esindajaid ja neid on pilootidegi seas.

Vastupidist trendi, et noormeestes oleks tärganud huvi naiste pärusmaaks peetavate tööde vastu, märgata polnud. Eesti Esimese Erakosmeetikakooli boksi ei tulnud avapäeval tõsisemalt uudistama ükski noormees, kooliski on neid aastate jooksul õppinud vaid paar. Nende erialaks on olnud juuksur, kosmeetikuks ja küünetehnikuks pole tahtnud saada ükski mees.

Teeviidale tulevast eriala otsima tulnud 18-aastane Kristjan Juurak tunnistas, et teda huvitavad ikka tõsised erialad, millega saaks tulevikus ka raha teenida. Näiteks oli ta messilt kotti pistnud Tallinna Ülikooli riigiteaduste ja reklaami ning mereakadeemia tüürimehe erialade tutvustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles