Kuidas jõulukuul rahaga toime tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluaeg nõuab tavapärasest põhjalikumat kulude kalkuleerimist.
Jõuluaeg nõuab tavapärasest põhjalikumat kulude kalkuleerimist. Foto: AFP / Scanpix

Jõuluajal peab kõik olema ideaalne: laste kingisoovid täitugu ja jõululaud saagu kaetud, ka sugulasi ja sõpru ei tahaks ära unustada. Kõik see tähendab tavaliselt hulganisti lisakulusid, mis eelarve lõhki võivad ajada. Kuidas seda vältida?


Kui võimalik, siis planeeri oma ostusid ette ja arvesta hoolega, kui palju sa kulutada saad, soovitab veebileht Alltombarn.se.



Selleks, et järgmisteks jõuludeks paremini valmis olla, hoia alles kõik ostukviitungid ja tee jaanuaris kokkuvõttev inventuur. Nõnda oskad sa tuleval aastal juba varakult vajamineva raha kõrvale panna.



Kuna seekordne jõulukuu on juba käes, tuleb leppida nende vahenditega, mis parajasti käepärast ning ehk on väikeseks abiks ka allpool toodud kümme nõuannet.


1. Kasuta vaid seda raha, mis sul olemas on!

Ära osta asju, mille jaoks tuleb laenu võtta. Püüa vältida tarbimise jaoks võetud laene ning osta jõulukinke, millest sul jõud ja rahakott üle käivad.


2. Kingi midagi, mille eest saad tasuda tulevikus.

Kingi lähedastele asju, mis lükkavad tasumise edasi hilisema peale. Näiteks kinokülastus või mõni muu tore elamus.


3. Kingi oma teenuseid.

Kingi oma vanematele asjade asemel hoopis koristuspäev või lubadus kuu aega nende eest lund lükata. Mõni selline lubadus võib vanemate jaoks asjadest palju rohkem tähendada.


4. Osta kasutatud asju.

Mõne asja puhul on igati õigustatud ka juba kasutatud eseme kinkimine. Uuri veebist või kola vanakraamipoodides.


5. Müü maha asjad, mida sa enam ei vaja.

Kui sul on kodus asju, mida sa ei vaja, või kui lapsed on oma riietest välja kasvanud, siis pane lehte või internetti kuulutus ja katsu need maha müüa. Nõnda võidad pisut lisaraha ja saad koju ruumi juurde.

6. Tehke kingitus kamba peale.

Kingituste arv ei ole alati tähtis ning seetõttu on mõttekas näiteks vanavanematele mitme peale koos üks kingitus teha.


7. Räägi oma rahamuredest.

Kui muretsed oma rahaasjade pärast ning näed, et sul pole võimalik pühade paiku kuigi palju kulutada, siis räägi sellest oma sugulastega ning vähenda inimeste arvu, kellele sa kingitusi teed.


8. Eelista ühist tegevust.

Ole loominguline ning meisterda jõulukaunistusi või -maiustusi lastega koos, selle asemel, et kõike valmiskujul poest osta. Jõulude ajal on kõige tähtsamaks meeleolu ja koosolemine, mitte tarbimine.


9. Hoia isiklike kulude pealt kokku.

Võta näiteks töö juurde kodust toit kaasa, nõnda hoiad väljas söömise pealt kuu aja jooksul kuni tuhatkond krooni kokku. Toidu valmistamine võtab küll rohkem aega, kuid nii jääb sulle pisut rohkem raha jõuluostude sooritamiseks.


10. Osta toit varakult valmis.

Jälgi sooduspakkumisi ning täienda just siis oma sügavkülmiku varusid. Planeeri sisseoste, võta poodi nimekiri kaasa ja ära lase end ahvatleda impulsiivselt tehtud ostudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles