Ministeerium: inflatsioon taastub kevadel

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Rahandusministeerium teatas novembris toimunud tarbijahindade langemise valguses, et järgmise aasta kevadel on Eestis oodata inflatsiooni taastumist aastases võrdluses.


Ministeeriumi teatel sai euroalal läbi viis kuud kestnud hinnalangus ning alates novembrist on energiahindade tõusu tõttu inflatsiooniline keskkond taastunud. Eestis seevastu püsib deflatsioon aasta lõpukuudel kahe protsendi juures.

Maastrichti inflatsioonikriteeriumi hindamise aluseks olev 12 kuu keskmine harmoneeritud tarbijahinnaindeks aeglustus novembris hinnanguliselt ühe protsendini protsendini.

Kuna kolme madalaima positiivse inflatsiooniga EL liikmesriigi põhjal arvutatud kriteeriumi referentsväärtus ei saa olla madalam kui 1,5 protsenti, siis Eesti täitis novembris kindlalt Maastrichti inflatsioonikriteeriumi.

Kriteeriumi täitmise kohta saab täpsemad andmed 16. detsembril, kui Eurostat avaldab EL riikide novembrikuise inflatsioonistatistika. Viimaste hinnangute kohaselt jääb Eesti aastakeskmine inflatsioon ka järgmisel aastal kriteeriumi referentsväärtusest madalamaks.

Maastrichti kriteeriumite täitmise hindamine toimub Euroopa Komisjoni järgmise konvergentsiraporti koostamise raames, mis valmib aprillis-mais 2010.

Rahandusministeeriumi teatel langesid novembris aastases võrdluses suuremal määral toiduainete hinnad ja eluasemele tehtavad kulutused (mõlemad ca 7 protsenti).

Kui viimase aasta jooksul oli üheks hinnataseme languse põhjuseks mootorikütuste odavnemine, siis praeguseks on naftahinnad tõusnud möödunud aasta novembri tasemest kõrgemale.

Naftahindade tõusu on oodata ka tuleval aastal, mis veab mootorikütuse kallinemist.

Toiduainete odavnemine on seotud nii maailmaturuhindade madala tasemega kui ka nõrga nõudlusega. Eluaseme osas veavad hinnalangust üüri, toasooja ning gaasi madalamad hinnad võrreldes aastataguse ajaga.

Viimastel kuudel on süvenenud teenuste hinnalangus (näiteks vaba aja teenused, majutus), mille taga on palgakulude vähenemine ning nõudluspoolsed tegurid.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles