Marje Josing: tavatarbija väikest hinnalangust ei tunneta

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing.
Marje Josing. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingi sõnul on viimasel ajal kaupade hinnad olnud stabiilsed ja kuigi statistikaameti andmetel novembris hinnad veidi langesid, ei pruugi tavatarbija seda siiski tunnetada.


Josing ütles, et suuremaid üllatusi novembris kaupade ja teenuste hindade puhul ei toimunud.



Tema sõnul on tavatarbija jaoks hinnad olnud viimasel ajal stabiilsed ning üldjuhul tarbija novembri väikest hinnalangust reaalselt ei tunnetanud.



Samas sõltub hinnamuutuste tajumine ka sellest, millised tooted kuuluvad inimese ostukorvi. Näiteks on viimasel ajal tõusnud mootorikütuse hind, samas on ka piima madalam hind jäänud eelmisse kuusse ning nüüd on see samuti vaikselt tõusma hakanud.



Samas on Josingi sõnul näiteks köögivili 30-40 protsenti odavam kui aasta tagasi samal ajal. Ühelt poolt on selle põhjuseks viimase aasta hea saak ning kuna tarbijate nõudlus on väiksem, pingutavad ka kauplused konkurentsis püsimiseks hindade langetamise nimel.



Detsembris on Josingi sõnul oodata eelmise aastaga sama trendi jätkumist - kauplused teevad aktiivselt jõulukaupade allahindlusi ning sooduspakkumisi.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles