Kohalikud artistid üllitasid jõuluvana kingikoti jaoks 19 plaati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Et jõuluvana kingikotti muusikaga täita, annavad peaaegu kõik kohalikud artistid oma uue albumi välja just aasta viimastel kuudel. Postimees teeb ülevaate jõuluajaks rihitud heliplaatidest.


Tõnu Raadik «Jõuluvõlu»

Tegemist on näitleja ja helilooja Raadiku kümnenda plaadiga, kus laulavad Musamari laululapsed ja Kristjan Kasearu. Lauludele on sõnad kirjutanud Leelo Tungal ja Heiti Kender. «Alati on aastavahetuse lähenedes hirm, et mida seekord jõuluvanale laulda – vanad viisid on ära tüüdanud ja ega iga aasta ei taha ennast korrata kah. Tegin omalt poolt nüüd selle lihtsamaks,» kommenteerib oma esimest jõuluteemalist plaati Raadik ise.



Maarja-Liis Ilus «Jõuluingel»

Jõululaupäeval sündinud Maarja on uue plaadi peale kokku kogunud kõik jõululaulud, mida ta aastate jooksul esitanud on, ja sekka põiminud ka uusi lugusid koos keelpillikvartett Preziosoga.  «Üldine meeleolu on rahulik, kuigi lindistasime ka mõned rõõmsamad ja rütmikamad lood,» ütles Maarja-Liis Ilus.



Annely Peebo «Jõulureis läbi ajastute»

Metsosopran Peebo jõuluplaadil kõlab teiste hulgas ka Aarne Oidi ja Rene Eespere looming, kaasa teeb Revalia kammermeeskoor ning Saksamaa tipp-pianist Hartmut Hudezeck. Peebo enda sõnul on tal alati olnud soov publikut harida ja sestap valiti plaadile eri ajastute jõulumuusikat.



Laura Põldvere «Ultra»

Põldvere teisel stuudioalbumil, mille kallal Sven Lõhmus ligi kaks aastat kõvasti vaeva on näinud, kõlavad elektroonilised poplood. Albumilt on tänaseks ilmunud juba kolm singlit: «Destiny», «Pühakud» ning nimilugu «Ultra».



Birgit Õigemeel «Teineteisel pool»

Kui eelmisel aastal andis Õigemeel välja klassikalise ballaadidest kubiseva jõuluplaadi, siis tänavu on laulja võtnud hoopis uue suuna. Koos Rulers Of The Deepi meeste Meelis Meri ja Priit Juurmanni alias Julmaga anti välja üks viimase aja kaasahaaravamaid tantsumuusikaplaate.



Rolf Roosalu «Ööjanune»

«See plaat on kindlasti sisukam ja ka muusikaliselt parem kui minu eelmine plaat «Ingel»,» kinnitab Roosalu. «See sobib hästi peo käimatõmbamiseks, aga seal on ka selliseid lugusid, mis tekitavad jõulumeeleolu, ja see sobib hästi ka jõulukingiks.» Uute laulude sõnad on kirjutanud Roosalu ise, Heiti Kender, Liis Lass ja Maian Kärmas.



Margus Vaher «Kui tahad kuulda, tule lähemale...»

Vaheril, kes siiani on esitanud peamiselt Urmas Alenderi loomingut ja tema lauludest eelmisel aastal ka esikplaadi välja andis, on nüüd valminud päris omaloominguline džässplaat, kus teeb kaasa ka Vaheri 2006. aastal loodud ansambel Kesköö ning naisvokalist Greet Stubender.



Ines «Kas kuuled mind»

Ines on oma tänavuse plaadi laulud pühendanud naistele, sest laulab armastusest ja suurtest emotsioonidest. Laulud on loonud viis aastat tegutsenud ansambel koosseisus Ines, Ivo Etti, Siim Mäesalu, Erki Pärn­oja ja Kristjan Kallas.



Rein Rannap ja Kosmikud «Ilus maa»

Ühel plaadil on kaks Rannapi loodud võimsat heliteost: 1982. aastast pärit «Ilus maa» ja tänavu valminud «Taevas ja maa». Mõlemad on loodud Hando Runneli tekstidele ja miksivad kokku klassikalise kantaadivormi, roki ja koorimuusika.



Cool D «Cool FM»

Eestlastel lemmikhittide «Eestlased» ja «Juua täis peaga» autor on üle nelja aasta maha saanud uue sotsiaalkriitilise plaadiga, millelt leiab muusikalises mõttes mõjutusi ka 1980. aastatest. Plaadi produtseeris DJ Critical.



Evelin Pang «...»

Kuigi Pang peab end endiselt pigem näitlejaks kui lauljaks, otsustas ta oma lemmiklaulud plaadile salvestada, sest on oma laulmisoskust tõestanud juba mitmetes näidendites ja muusikalides. Eestikeelse albumi produtsent on Ivar Must ja arranžeerija Jürmo Eespere.



Eduard Toman «A Nam Vsjo Ravno»

Heliplaadi on salvestanud teinegi näitleja – Eduard Toman, kes aga esitab hoopis venekeelset filmimuusikat. Mehe sõnul on plaat mõeldud nii venelastele kui eestlastele, sest viimased on vene filmiklassikaga väga hästi kursis. Ka selle plaadi produtsent on Ivar Must ja arranžeerija Jürmo Eespere.



Hedvig Hanson «Armastuslaulud»

Eesti edukaim džässartist on jõulude puhul välja andnud kogumikplaadi, kust leiab eesti autorite lugusid, mida ta on viimase kümne aasta jooksul esitanud.



Röövel Ööbik «Ringrada»

Juba mõnda aega soovitab Erich Krieger teleekraanil osta Röövel Ööbiku plaati, öeldes, et see on üks väga kõva plaat. Tõsi, Tõnu Pedaru, Raul Saaremets, Sten Sheripov ja Allan Hmelinski mängivad uuel plaadil sellist indie-diskot, mille järgi võib igal jõulupeol tantsu lüüa.



Sõnajalg «Taevane roos»

Siiri, Viivi, Oleg ja Andres Sõnajalg andsid välja lausa kümme tuhat plaati, millelt leiab  eestikeelsed usulaulud. Perekond ise usub, et see plaat on igihaljas ja kõlbab kuulamiseks pikkadeks aastateks.



Jaan Sööt «Iseendale»

Jääääre eestvedaja Sööt, kes on tegutsenud ka bändides Lindpriid, Pantokraator, L’Dorado, on teinud lõpuks plaadi vaid iseendale. Sooloplaadil kõlavad lood, mida on seltskonnas küll lauldud, kuid ühtegi neist pole avalikult esitatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles