Jõulukingitused jõuluvanalt?

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Liis Treimann

Jõuluaeg on kiire ja ega jõuluvanadki kõikjale ei jõua – mõnes kodus teevad töö ära tema ustavad abilised päkapikud, poetades kingitused märkamatult kuuse alla. Kas Santa Clausi külaskäik ongi ilmtingimata vajalik?



Poolt


Dave Benton

laulja


Minu peres on küll alati jõuluvana käinud, ja just 24. detsembri õhtul.


Aga kui ma Aruba saarel elasin, see nii ei olnud – siis käis meil külas Saint Nicholas, ja seda 5. detsembril. Legendi järgi saabub ta sel kuupäeval Arubale Hispaaniast aurulaevaga ja jätkab siis oma teekonda uhkel ratsul. Poisikesena polnud mu soovid suured, sest teadsime, et Saint Nicholas ei tassi endaga kaasa suuri kingitusi – seepärast sain enamasti mänguauto või muu pisikese lelu. Ja olin õnnelik kõige üle, mida ta tõi.



Leian, et jõuluvana tulek ja eeskätt tema ootamine, tema tulekuks valmistumine on lastele erakordselt oluline. See on kaunis traditsioon ja mina ei vahetaks seda millegi vastu.



Tõsi, laste kingisoovid on tunduvalt suuremad kui minul omal ajal – nad tahavad kas arvutit või suisa robotit, ihaldavad elektroonikat. Lastele tuleb siiski õpetada, et soovide esitamisel jõuluvanale peab jääma realistlikuks. Et 6000-kroonist mobiiltelefoni ta sulle nagunii ei too.


Koos Santa Clausiga laulame igal aastal kodus ka jõululaule. Paljud naise sugulasedki on muusikud, kaks mängivad klahvpille, üks kontrabassi ja enamik laulab.



Sõltub olukorrast


Urve Palo

omavalitsustegelane


Meil käivad kodus küll päkapikud. Nad käivad ju igal pool ja kuidas siis järsku meile ei tule?


Eks seda päkapikkude käimist võib mõneti massipsühhoosiks nimetada. Kuid teisalt on see meeldiv psühhoos, mis tekitab lastele palju rõõmu. Vanematele paraku vahel peavalu, sest  päkapiku ladu tahab ju iga päev täitmist.



Kas aga päkapikud kingid ka jõuluõhtul kuuse alla panevad, see sõltub olukorrast. Mõnikord poetavad nad kingid jõulupuu alla või toovad ukse taha. Meil käib vahel ka jõuluvana, kes oma olekult meenutab küll äsja toast lahkunud vanaema. Sellele vaatamata on pakki lunastades rõõmsas elevuses isegi täiskasvanud inimesed, rääkimata lastest.



Samas – jõuluvana jõuab ju tänapäeval alates detsembri algusest igale poole ja seetõttu on ta mingil määral devalveerunud. Käib jõulukuu jooksul väga paljudes kohtades: koolis, lasteaias, emme-issi töökoha lasteüritusel, kaubanduskohtades... Ei ole nii, et ootan jõuluõhtut, sest just siis tuleb jõuluvana.



Esimesel advendil käisime perega vaatamas nukuteatri etendust «Tere» – ja oh imet, etenduse lõpuks ilmus ka jõuluvana, kes kinke jagas. Nii et meie peres on esimene jõuluvana sel aastal juba käinud.



Seega ühest vastust ei ole. Sõltub perest ja traditsioonidest. Ja sellest, kas jõuluõhtuks on head jõuluvanakandidaati võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles