Varbuse mõisa näärilaadal lükatakse käima mõisamanufaktuur

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varbuse mõisa näärilaadal lükatakse käima mõisamanufaktuur.
Varbuse mõisa näärilaadal lükatakse käima mõisamanufaktuur. Foto: www.varbuse.ee

Sel pühapäeval kogunevad Põlvamaale Kanepi valda Varbuse Muusikamõisa aita ajaloolise Postitee piirkonna käsitöömeistrid, et pidada maha esimene «Nigadi-nagadi näärilaat» ja lükata käima Varbuse Mõisamanufaktuuri tegevus koos rahvusvaheliste koostöösidemete arendamisega.


Ettevõtmise eestvedaja, koorijuht Kalev Lindal ütles, et näärilaadale on lubanud tulla paljud ajaloolise Postitee piirkonnas tegutsevad käsitöömeistreid.

«Laat on osa Varbuse miljööstrateegia arendusprojektist, mille väljatöötamisel on kasutatud põhjanaabrite soomlaste oskusteavet. Plaanime sellest kujundada kohalike käsitöömeistrite ja loovate inimeste kohtumispaiga, et Postitee piirkonna potentsiaali ühiselt rakendada,» lausus Lindal. «Tänaseks on selge, et paljud laadal osalejad on huvitatud kaasa lööma ka Varbuse Mõisamanufaktuuri käivitamisel.»

Lindali sõnul on Varbuse Mõisamanufaktuuril plaan lisaks kohaliku tegevuse edendamisele ka rahvusvahelise koostöö arendamiseks, sest vastavad kontaktid on juba olemas, muuhulgas Soomes, Lätis, Saksamaal, Inglismaal, Kanadas ja Hispaanias. Manufaktuuri suhtlusvõrgustik võiks aidata kogu Postiteel kujuneda senisest tõhusamalt atraktiivseks kohaliku ettevõtluse ja omanäolise turismi piirkonnaks.

Varbuse Mõisamanufaktuur hakkab tegelema käsitöö ja väiketootmise edendamisega, kutsudes osalema nii kogenud tegijaid kui uustulnukaid. Manufaktuuri tootmiskeskuseks sobib hästi Varbuse ajaloolisse mõisaansamblisse kuuluv tall-tõllakuur. Läbi manufaktuuri saab luua ühtse väljundi kõigile kohalikele käsitöö tegijatele ja teistele meistritele, kes otsivad oma tegevusele tuge müügi ja ühisturunduse korraldamisel, samuti ekspordivõimaluste otsimisel. Ühtlasi kujuneks manufaktuurist oluline komponent Varbuse Muusikamõisa tegevuskeskuse väljaarendamisel ja kogu Postitee piirkonna konkurentsivõime tõstmisel.

MTÜ Varbuse Mõisameeste Seltsi korraldatav «Nigada-nagadi näärilaat» toimub pühapäeval, 13. detsembril 2009 kell 11.00-15.00 Varbuse Muusikamõisa aidamajas. Mitmekülgse programmiga laadale on oodatud kõik inimesed lähedalt ja kaugemalt.

Näitus-müügil saab näha meistrite loomingut ja tutvuda erinevate tööprotsessidega. Ühtlasi võib kätt proovida savi voolimisel ja verivorsti valmistamisel, osta pühadekinke ja mõistagi keha kinnitada. Näärilaadal saab nuumata silma, kõrva ja kõhtu!

Laadale tulevad oma tegemisi tutvustama ja tooteid pakkuma kohalikud käsitöömeistrid, kunstnikud, keraamikud, pagarid, lambakasvatajad, jahimehed, isegi korstnapühkija jpt. Oma tehnikaga on kohal ka Tartu noorteraadio ja televisiooni entusiastid.

Oktoobris toimus Varbuse Muusikamõisa aidas esimene magusameistrite näitusmüük «Magus Postitee», mille raames selgusid ka parimad šokolaadi- ja meetooted konkursil «Kuldne maius 2009». Tegemist oli esimese sammuga Varbuse mõisakompleksi säilinud hoonete toomisel avalikku kasutusse. Varbuse Mõisameeste Selts plaanib vanale mõisasüdamele uuesti elu sisse puhuda ja sellest välja arendada omapärase Varbuse Muusikamõisa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles