Marina Lohk: kulla hinnaga ravim

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Lohk
Marina Lohk Foto: Toomas Huik

Kuigi ravimid peaks olema kõigile kättesaadavad, on Eestis tekkinud hirmuäratav olukord.


Maal tulevad apteegid vaevalt ots otsaga kokku. Ka hinnad püsivad üsnagi kõrgel, sest turgu kontrollib kaks võimukat hulgimüügihiidu. Maa-apteekidele seatud nõuete vähendamine ja seni konkurentsi pärssinud apteekide asutamise piirangu kavandatav kaotamine peaks olukorda leevendama, võimaldades uutelgi ettevõtetel turule tulla.



Ilmselt just selle vastu võitleb praegu apteekide ühenduse juhataja Kadri Tammepuu, kes on ühtlasi suure kontserni, Magnum Medicali tütarettevõtte Terve Pere Apteegi juhatuse liige.



Meenutada tasub sedagi, et vaid poolteist aastat tagasi pani konkurentsiamet käe ette Terve Pere Apteegi ja Saku apteegi ühinemisele just sel põhjusel, et see oleks kahjustanud konkurentsiolukorda ravimite hulgimüügiturul.



Võimukad tegijad on end Eestis kahtlemata mugavalt sisse seadnud ning piirangute kaotamine võib nende trooni kõikuma lüüa. Apteegikettidest ainsana on praegu kavandatava muudatuse poolt soomlaste Ülikooli Apteek – ilmselt lootuses siinsel turul tugevamalt kanda kinnitada.



Kas see ka hinnad alla tooks, on aga kaheldav. Pigem oleks oodatud täiesti uued tegijad, kel võimalus ravimeid soodsalt sisse osta ja seeläbi hindu maa peale tagasi tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles