Ise meisterdatud kingile lisab väärtust valmistamise lugu

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga isevalmistatud jõulukingi taga on lugu, mis sellele väärtust lisab.
Iga isevalmistatud jõulukingi taga on lugu, mis sellele väärtust lisab. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti käsitöömeistrite sõnul on tänavu  isemeisterdamine eriti populaarseks muutunud ning ka lähenevateks jõuludeks leidub hulgaliselt ideid oma kätega loodud kingitusteks.

Tallinna käsitöökeskuse eestvedaja Liina Veskimägi sõnul on käsitöö tänavu olnud väga populaarne ning põhjuseid selleks võib otsida ilmselt laulupeost või majandussurutisest.

«Pakutakse päris ehtsat juurtele tuginevat käsitööd aga ka disainerite poolt loodud uusloomingut. Tundub et seda vajatakse ja loodan et see pole lihtsalt mööduv nähtus ning et pakutav ei muutu tüütavaks,» lisas ka Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liitu kuuluv Veskimägi.

«Ise olen endale soetanud ikka kindla kohaga seotud käsitööd, mille ost on olnud emotsionaalne. Tähtis on teada eseme lugu, ühtteist autorist ning tööl peab oleme see mingi kiiks miks ma just seda eelistan,» jagab käsitöömeister oma kogemusi ning lisab, et lihtsat suveniiri ta endale ei ostaks.

Veskimägi soovitab originaalse kingiideena vildist meisterdatud esemeid. «See on vahva meisterdamine, mis tekitab ka käsitöövõõrale inimesele tihti heas mõttes sõltuvuse,» soovitab Veskimägi ning lisab, et tagasiside vilditöösse «nakatanutelt» on olnud alati positiivne.

Uutest ja põnevatest käsitööartiklitest toob Veskimägi välja triibukangast lipsud OÜ Kodukäsitöö ning vahvad kingikotid ja rahvuslike mustritega kalakujulisi nagid, mida toodab Disainipood.

Väärt kingimõtteid võib leida ka Veskimägi enda valmistatud vilditoodete seast, Vaas ja Vaasi puidust köögitarvete, Hiiu villa kudumite või Emma Leppermani moodsate ja rahvuslikus stiilis toodete seast.

Käsitööhuviliste loodud portaalist isetegija.net leiab jõuludeks hulgaliselt õpetusi, kuidas kodus lihtsate vahenditega lähedastele kingitusi meisterdada.

Näiteks tühjadest kohvipakenditest valmistatud poekott, lõbus sokikoer või isetehtud ürdiseep.

Isetegija lehele koondunud käsitööhuvilised on ühtlasi loonud ka tõhusa heategevusliku võrgu. Näiteks on valmistatud üle 60 lapiteki Tallinna lastehaigla beebidele ning heegeldatud voodikatteid ja tekke Rapla haigla sünnitusosakonnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles