Jõululugu: kallis jõululugu

Kersti Raud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulud
Jõulud Foto: Lennart Rikk

Miski ei konkureeri ega hakka iial konkureerima lapsepõlve jõuluajaga maal vanaema-vanaisa juures. Kirjeldamatu oli toonane õnn, kui vanemate inimesete poolt tuli lõpuks luba võtta need väga tähtsad tikud ja kuusel küünlad süüdata. Küünaldega oli pisikesel tüdrukul eriline seos, nende võbisevat leeki võis ta vaadata pikka-pikka aega järjest ja küünlarasva sai erinevateks põnevateks kõikvõimalikeks fantaasiaviljadeks ümber valada. Lemmikkujutiseks oli süda, sest see tähistas pisikese inimese jaoks kõige rohkem head maailmas.


Kõik tulid vanasti detsembrikuus maale kokku ja nagu praegu enne tähtsaid esinemisi, läksid ka siis lapse käed hingevärinatest jääkülmaks nagu lauda räästa all rippuvad jääpurikad. Ootusärevil süda hüppas vaigistamatult tüdrukutirtsu sees ega andnud hetkekski rahu: "Kuna see jõuluvana ometi tuleb?!"


Igatsetud lumise mehe (millegipärast mäletab tüdruk valikmäluliselt just lumiseid jõule) saabudes oli lapse meel alguses veidi pelglik, ta ei mäletanud, et jõuluvana oli nii uhke ja suursugune, et tema silmad olid nii sõbralikud ning käed nõnda soojad. Lisaks veel see punane suuri saladusi tulvil kingikott! Alati nii palju krabisevatesse paberitesse pakitud üllatusi! Tüdruk teadis, et ta ei olnud lõppema hakkava aasta jooksul just päris alati kukupai olnud, kuid vähemalt enne jõuluaega, detsembrikuus, päkapikkude käimise aegu, oli ta ometi nii väga püüdnud. Mõnikord oli see raske, sest täditütart lihtsalt oli tema kiusamiste eest vaja näpistada, kuid enamjaolt jäeti see siiski pisikeste akna taga piilujate kartuses tegemata. Nad võisid jõuluvanale kõik ära rääkida!


Vanaema-vanaisa vikerkaaremaale lahkudes kaob õige pikaks suur ja soe jõulutunne, sest linnakodus jääb alati midagi puudu. Samas on sellest kurbusest veel suurem lootus, et kord oma pisipõnnide sündides naaseb 24.-26. detsembri eriline õnn suure rahu ja soojusega jälle. Ehk on minu vanaema natukene minu lapseski.



Ilusat jõuluaega!



Autor: Kristel Kull


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles