Millised lõhnad muudavad kodu koduseks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millised lõhnad muudavad kodu koduseks?
Millised lõhnad muudavad kodu koduseks? Foto: SCANPIX

Briti Cardiffi ülikooli psühholoogid uurisid, millised on koduses majapidamises kõige levinumad lõhnad.

Uuring näitas, et läbi maja või korteri liikudes leiab alati röstsaia, parfüümi ja pesupulbri lõhna, kirjutab The Telegraph.

Teadlaste sõnul muudavat teatud lõhnad atmosfääri koduseks. Pesupulbrilõhn moodustas «kodulõhnast» 34 protsenti, värske röstsaia lõhn 22 protsenti ja parfüümilõhn 17 protsenti.

Ülejäänud lõhnaosa moodustus lillede lõhnast (12 protsenti), toiduvalmistamise lõhnast (10 protsenti) ja kohvilõhnast (5 protsenti).

Veel leidus majapidamistes koduloomade, küünalde ja õhuvärskendaja lõhna.

«Igal kodul on lõhnad, mis muudavad atmosfääri koduseks ja hubaseks. Huvitav on see, et lõhnad mõjutavad inimeste käitumist,» selgitas uuringu läbi viinud Mark Saunders.

Saunders jätkas, et jõuluperioodil on majas igasuguseid lõhnu rohkem ning tihtipeale aitavad just need pühademeeleolu luua.

Enamiku uuringu käigus küsitletute sõnul ei tee nende kodust kodu, mitte sisustus ja disain, vaid seal olevad kodused lõhnad.

Pooled vastanutest tunnistasid, et hommikukohvi lõhn tekitab turvalisuse tunde. Kolmandik aga on katsetanud oma kodus erinevate lõhnabukettide loomist.

Osa inimesi on loobunud maja või korteri ostmisest, kuna sealne lõhn neile ei meeldinud.

«Üllatus oli see, et inimesed langetavad kaaskodanike üle otsuse nende kodus oleva lõhna järgi. Iga neljas inimene tunnistas, et ei külasta sõpru või sugulasi, kelle kodu lõhn neile ei meeldi,» sõnasid uuringu teinud.

Samas oli suur hulk inimesi, kes häbenevad oma kodu ust avada, kuna arvavad, et sealt tulev lõhn ei pruugi meeldida.

«Inimesed seostavad kodu turvalisusega ja lõhnad on need, mis selle tunde tekkimises suurt osa mängivad. Kodus on asjad, mida armastatakse ja mille keskel end hästi tuntakse,» selgitas psühholoog Tim Jacobs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles