Jõulude eel võib internetis osteldes rahast ilma jääda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetis hooletult osteldes võib jõulude ajal üsna suure tõenäosusega rahast ilma jääda.
Internetis hooletult osteldes võib jõulude ajal üsna suure tõenäosusega rahast ilma jääda. Foto: Caro / Scanpix
Infoturvalisuse portaal Arvutikaitse.ee vahendas turvatarkvara tootja PC Tools hoiatust, et jõulude eel varitseb internetikasutajaid tavalisest rohkem ohte saada oma arvutisse mõni viirus või langeda raha jahil olevate küberkurjategijate ohvriks.

Nii nagu kõikide suurte pühade ajal kasvab ka jõulude saabudes oht langeda küberkurjategijate ohvriks. On teada, et paljudel inimestel pole aega poodides käia ja kingiostud tehakse seetõttu läbi interneti.

Selliseid inimesi on kerge ära kasutada,  risustades nende e-postkaste ahvatlevate pakkumistega, põnevate pealkirjadega uudistega või siis kutsetega osaleda online-meelelahutusüritusel, veebimängus. Kirjades olevatel linkidel klikates nakatatakse kasutajate arvutid aga hoopis pahavaraga, mille ülesandeks on enamasti varastada pangaparoole.

Eriti ettevaatlik tasuks olla siis, kui mõnda hinnalist toodet pakutakse võileivahinnaga. Internetikaubamaja veebileht, kus sellist toodet müüakse, võib välimusest hoolimata olla osav võltsing. Sinna sisestatud pangakoodid- ja kasutajaandmed saavad kurjategijad enda käsutusse ja tühjendavad nii ohvri pangaarve.

Veel kurvem on lugu siis, kui kasutaja sooritab võltskaubamajast ostu ja saadab raha vabatahtlikult kurjategijatele. Sel juhul jäädakse ilma rahast ja lisaks satuvad krediitkaardiandmed küberkurjategijate käsutusse.

Kõikide taoliste reklaamkirjade suhtes tuleb alati olla skeptiline ja pidada meeles vanasõna, et üheksa korda mõõda, üks kord lõika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles