Madise: seadus ei välista pensionide vähendamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid protestisid 18. juunil Riias eelarvekärbete vastu.
Pensionärid protestisid 18. juunil Riias eelarvekärbete vastu. Foto: AFP / Scanpix

Ehkki Läti ülemkohus otsustas eile, et Läti valitsus rikkus tänavu pensione kärpides põhiseadust, ei ole TTÜ avaliku õiguse professori Ülle Madise sõnul toetuste ja pensionide vähendamine põhimõtteliselt võimatu, kuid see on tavaliselt riigi viimane valik.

Sarnaselt Lätile on ka Eesti põhiseaduses õiguspärase ootuse ja usalduse kaitse põhimõte, mis ei luba meelevaldselt toetusi või pensione kärpida.

«Sotsiaalriigi põhimõte tähendab, et riik ei tohi meelevaldselt ära võtta juba antud või välja lubatud toetusi, pensione, hüvesid ja soodustusi ning igaühele tuleb tagada vähemalt minimaalne väärikas äraelamine,» selgitas Madise.

«Riigi majanduslike raskuste puhul on võimalik kärpekohtade vahel valida. Vähekindlustatud inimeste elatusvahendite kärpimine on seejuures tavaliselt viimaste valikute seas,» rääkis Madise.

«Põhimõtteliselt on võimalik pensione, toetusi, hüvitisi ja muud taolist vähendada. Sel juhul peaks tõepoolest olema väga kaalukas põhjus ja anda tuleks teatud kohanemisaeg,» selgitas ta.

«Just õiguspärase ootuse põhimõtte pärast peab olema kõikide soodustuste kehtestamisel väga ettevaatlik, mõtlema täpselt läbi, kas riigi majandus võimaldab ettenähtavas tulevikus inimestele antud lubadust täita või ei,» lisas õigusteadlane.

Madise lisas, et pole teada, kui palju Eestis mitmete toetuste vähendamist on kohtus vaidlustatud või kuidas hindaks seda riigikohtu põhiseaduslikkuse kolleegium.

Läti ülemkohus otsustas eile, et Läti valitsus rikkus põhiseadust, kärpides käesoleval aastal säästumeetmena vanaduspensione, ning kohustas parlamenti leidma süsteem, kuidas pensionäridele mittemakstud pensioniosa tagantjärele välja maksta. Kohus otsustas, et vaidlustatud pensionikärped rikkusid üksikisiku õigust sotsiaalsele kindlustundele ning õigustatud ootuste põhimõtet, viidates sellele, et ette ei nähtud mingit mõistlikku üleminekuperioodi ega võimalust kinnipeetud pensionide korvamiseks tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles