Verivorstita jõulud São Paulos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitud büroohoone Avenida Paulistal.
Ehitud büroohoone Avenida Paulistal. Foto: Juliana Harrison Henno

Kaheksal ja poolel miljonil ruutkilomeetril laiutav Brasiilia suurte jõulutraditsioonidega ei saa uhkustada. Kui Eestis soovitakse valgeid jõule, siis siin tahetakse ilmataadilt jõuludeks ilusat rannailma.

Vahetult enne jõule algab Brasiilias ametlikult suvi ning jõuluõhtul saab Lõuna-Ameerika suurimas linnas São Paulos küpseda 30-kraadises kuumuses. Ka äiksetorm on jõuluõhtul üsna sagedane külaline.

Kui Eestis on tavaks jõuluõhtul perega vaikselt kodus lookas toidulaua taga istuda, siis São Paulo elanikud kasutavad pühasid ära selleks, et linnast välja randa saada. Juba mitu nädalat varem broneeritakse jõuluajaks kas maja või korter mõnes rannaäärses külas. Jõulude paiku on muidu ülitiheda liiklusega São Paulo praktiliselt inimtühi.

Kuigi ka São Paulo elanike ehk paulistanode jõululaud on head ja paremat täis, siis verivorsti ja seapraadi sealt ei leia. Jõululaupäeval tuuakse lauale tavaliselt ahjus küpsetatud kalkun, mille kõrvale serveeritakse riisi ja ube. Loomulikult ei puudu laualt ka itaaliapärane pärmitaignast kook panettone ning mõni hea Argentina või Tšiili vein.

Muide, jõululaupäeval istutakse paljudes peredes lauas kuni keskööni, mil hakatakse kunstkuuse alla kogutud kingitusi avama. Sõprade ja töökaaslaste vahel on tavaks siin teha loosipakke. Ja pakke tuleb teha kaks. Üks siis salajasele sõbrale ning teine nn vaenlasele. Vaenlase pakk sisaldab reeglina midagi humoorikat. Sageli on vaenlase pakk hästi suur ja seda avades leitakse ridamisi väiksemaid karpe. Viimase karbi sees on kas lihtsalt kokku surutud ajalehepaber või mõni naljaka tekstiga sildike.

São Paulo suguses suurlinnas, kus elab hinnanguliselt üle 12 miljoni inimese, ei jõua jõuluvana laste kodudes käia. Jõuluvana (Brasiilias Papai Noel) kohtab peamiselt suurtes ostukeskustes, kus juba novembris ehitatakse tema ja paari abistava päkapiku jaoks väike jõuludekoratsioonidega majake. Lapsed käivad seal siis jõuluvanale tellimusi esitamas ning kasutavad ka võimalust Papai Noeliga koos pilti teha. Jõuluvana peab siis need tellitud kingitused jõululaupäevaks lapse koju kuuse alla toimetama. Jõuluvanale lapsed salmi lugema ei pea ning salmi ei loeta ka jõuluõhtul kinke kätte saades. Jõuluvanale Brasiilias allahindlust ei tehta ning ta peab ka 30-kraadises leitsakus kandma oma kuulsat punast mantlit ning mütsi.

Kuna jõulude ajal lund ei ole ning pole ka kuuse- ja piparkoogilõhnu, loovad paulistanod jõulumeeleolu pühadetuledega. Valdav osa majadest on juba novembris väikseid laternaid täis ning sära jätkub ka maja ees olevatele puudele ja isegi elektripostidele. Eriti ilusaks on tehtud São Paulo peatänava Avenida Paulista ääres seisvad majad.

Jõulukaunistusi hoitakse tavaliselt kuni 7. jaanuarini. Selleks ajaks on ka enamus inimesi rannast tagasi linna jõudnud ning juba algab valmistumine tavaliselt veebruarikuus toimuvaks karnevaliks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles