Sloveenia pood vahetab kasutud kingitused sobivate vastu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kingipoe loojaist Masa Cvetko ja potentsiaalne klient.
Üks kingipoe loojaist Masa Cvetko ja potentsiaalne klient. Foto: SRDJAN ZIVULOVIC/REUTERS
Neli ettevõtlikku sloveenlannat avasid riigi pealinnas Ljubljanas ajutise poe, kuhu inimesed saavad viia soovimatud kingitused ja endale midagi meelepärast asemele valida.

Darilnica ehk Kingituste Pood avas uksed pühadeajaks, kuid sinna võib viia ükskõik mis tähtpäevaks saadud kasutuid kingitusi, kirjutab Reuters.

Poe loojateks on neli noort naist, kellest kolm töötavad arhitektidena ja üks avalike suhete juhina. Vahetuspood ei too neile raha sisse ning seda peetakse kohaliku kogukonna abiga. Idee autorite sõnul on poe eesmärgiks inimesi enne kinkide ostmist rohkem mõtlema panna.

«Tänapäeva inimesed teevad ja ka saavad liiga palju kinke ning me usume, et on vaja sellist poodi, kus saab neid ümber vahetada. Niimoodi leiab iga kingitus endale omaniku, kellel sellest kasu on,» ütles Masa Cvetko, kes on üks poe rajajaist.

Intervjuud andes pakkis naine parajasti üht ristikujulist kristallist kaunistust, mille endine omanik oli pulma-aastapäevaks saanud. Kuna see vidin saajale kunagi meeldinud polnud, otsustas too selle kingipoes seebi vastu vahetada.

Cvetko lisas, et kinkide hinda kindlaks ei määrata ning kõike saab vahetada kõige vastu.

«Loodame, et inimesed hakkavad enne kinkide tegemist mõtlema ja kinkima asju, mis midagi tähendavad ja millel on sümboolne või isiklik tähendus,» avaldas ta lootust.

Kõik poodi toodud asjad pakitakse ilusti sisse ning pannakse ehitud jõulupuu alla. Lisaks tehakse igast esemest pilt, mille põhjal külastajad endale meeldiva asja välja valida saavad. Muuhulgas on piltidel näha pehmed mitmed mänguloomad, käsitööesemed, võtmehoidjad, vaasid, parfüümid, küünlad, klaasid, sokid, kotid, mütsid ja kellad. Iga eseme juures on ka lühike põhjendus, miks see poodi toodi.

Pood on avatud kuni järgmise aasta kaheksanda jaanuarini ning esimese nädalaga vahetati seal ümber ligi 200 kingitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles