Eestlased ei raatsi ikka veel panga paroolikaartidest loobuda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paroolikaardid on ikka veel käigus.
Paroolikaardid on ikka veel käigus. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Kuigi pankade kinnitusel on paroolikaardid kõige ebaturvalisem viis netipanga kasutamiseks ning veel mõne aasta eest ennustati nende kadu, kasutab lõviosa Eesti inimesi just neid netipanka sisenemiseks.

«Kuigi ID-kaardi ning M-ID kasutamine Nordea netipangas pidevalt kasvab, on hetkel meil veel koodikaart kõige enamkasutatud tuvastusvahend – üle poole kõigist netipanga kasutustest on siiani veel koodikaardiga,» sõnas Nordea kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv.

Ka SEB ja Swedbanki pressiesindajate sõnul eelistavad enam kui pooled netipanga kasutajad just parooli kaarte. Seda kasutavad ka ligi viiendik ettevõtetest.

Kuigi Sampo pank lõpetas paroolikaartide kasutamise juba kolme aasta eest ja toona ennustati, et varsti teevad seda ka teised pangad, siis tegelikult see nii läinud ei ole. «Paroolikaarte on võimalik endiselt kasutada ning juhul kui pank lõpetab nende väljastamise, antakse sellest aegsasti teada,» lubas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

SEB kommunikatsioonijuhi Evelin Allase sõnul ei ole pank ühepoolselt fikseerinud paroolikaartide kasutusaja lõppkuupäeva. «Samas  julgustame kõiki koodikaardi kasutajaid tänapäevasemaid ja turvalisemaid autentimisvahendeid kasutusele võtma,» rõhutas ta. SEB soovitab oma klientidel paroolikaardi asemel kasutada PIN-kalkulaatorit, mida saab pangakontorist,  ID-kaarti või  mobiil-ID, mille saab oma mobiilioperaatorilt.

«Soovitame oma klientidel aegsasti mobiil-ID (väljastab mobiilioperaator) või ID-kaart (väljastab Politsei- ja Piirivalveamet) autentimisvahendina kasutusele võtta, sest need pakuvad rohkem võimalusi ja on turvalisemad,» rääkis Swedbanki pressiesindaja. Ta lisas, et alternatiivina on võimalik kasutada ka panga poolt väljastatavat PIN-kalkulaatorit (väljastamistasu 12,14 EUR), kuid see ei võimalda näiteks kõiki lepinguid allkirjastada. «Mobiil-ID ja ID-kaart on universaalsed, kuna nendega pääseb klient ligi ka teistesse e-teenustesse,» sõnas Siilivask.

Nordea pakutavad alternatiivsed tuvastusvahendid koodikaardile on ID-kaart ja M-ID ning samuti ka püsiparool, mille kasutaja soovi korral ise endale määrata ning seeläbi kasutusse võtta saab

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles