Soomlased kurdavad kõrge käibemaksu üle

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi pool sissetulekust kulub inimestel toidule.
Ligi pool sissetulekust kulub inimestel toidule. Foto: Andres Teiss / Postimees

Soomlased arvavad, et 14 protsendi suurune toidukaupade käibemaks on liig ning muudab nende elu kalliks.

Kui vaadata toidukaupade hindu «vanades» Euroopa Liidu riikides, selgub, et Soome oli mullu elukalliduse poolest neljandal kohal, kirjutab Yle. Edestajateks olid Taani, Rootsi ja Austria.

Toidukaupade kõrgetes hindades süüdistavad soomlased käibemaksumäära, mis on Soomes toidukaupade puhul 14 protsenti. Näiteks Iirimaal toidukaupadele käibemaksu kehtestatud ei ole, keskmiseks käibemaksu suuruseks Euroopa Liidu riikides on 5,7 protsenti, kirjutab Yle.

Samuti muudab Soome toidukaubad kalliks see, et turg on koondunud kahe suurfirma kätte (S Group ja Kesko).

Soome statistikaameti andmetel oli juunis toit Soomes 15 protsenti kallim kui «vanades» Euroopa Liidu liikmesriikides keskmiselt.

Kuna palga suurus on sääraste võrdluste puhul oluline, kõrvutati Soome toidukaupade hindu just «vanade» liikmesriikide hindadega, kuna nendes riikides on sarnane palgatase.

Euroopa Liidu «vanad» liikmesriigid on Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia, Itaalia, Portugal, Hispaania, Iirimaa, Luksemburg, Austria, Belgia, Kreeka, Soome Rootsi, Taani ja Holland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles