Kas suu loputamine õliga tagab tervise?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õli.
Õli. Foto: Panther Media/Scanpix

Mitmed eestlased on tervise nimel asunud õliga suud loputama. Kas see protseduur on ka tegelikult kasulik?

Õliga suu loputamist (oil pulling) peetakse tervistavaks nipiks. Portaal Natural News selgitab, et suud loputatakse ühe supilusikatäie rafineerimata õliga (seesami-, kookos-, oliivi- või päevalilleõliga) 20 minuti jooksul üks kuni kolm korda päeva jooksul. Õli tõmbab ligi erinevaid haigusetekitajaid, mis suus paiknevad. Seejärel sülitatakse õli koos haigusetekitajatega välja. Õli tungib ka raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse, kus kahjulikud bakterid vohavad. Enne protseduuri ei sööda midagi.

Kui suu tervis ei ole korras, mõjutab see tervet keha. Väidetakse, et õli vähendab Streptococcus mutans bakteri vohamist suus. Streptococcus mutans on üks peamisi hambakatu koostisosi. Õhukeste kihtidena hammaste külge klammerdunud Streptococcus mutans bakterite kooslused lahustavad suhkruid ning toodavad happeid, mis võivad sööbida hambaemaili ning tekitada hambaauke.

Kahju ei tee, tõestust ei ole

Väidetavalt aitab protseduur leevendada ka stressi, unetust, seedimisprobeeme jne. Samas ei toeta neid väiteid ükski teaduslik uurimus.

Näiteks ei ole ka Tartu Ülikooli stomatoloogia kliiniku juhataja professor Mare Saag sellest teooriast kunagi kuulnudki. Samas tõdes ta, et kuna protseduur on ohutu, siis see ei nõua ka tõsisemat tähelepanu.

Õliga suu loputamine pärineb India rahvameditsiinist, kus seda nippi on kasutatud aegade algusest.

Toitumisteadlane doktor Bruce Fife on õliga suu loputamisest kirjutanud raamatu «Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Healing the Body Through Oral Cleansing», milles kirjutab, et peab õliga suu loputamist üheks efektiivsemaks mürkide kehast välja viimise meetodiks. Fife annab nõu, et suud tasub õliga loputada hommikuti. Õli kogus võiks esialgu olla väiksem, et inimene protseduuriga harjuks. Esialgu võiks õli olla suus vähemalt kümme minutit. Kindlasti ei tohi seda alla neelata. Pärast õli väljasülitamist, tuleks loputada suud veega ning hiljem pesta hambapastaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles